Marga Bos in haar thuiswinkel. Foto: Rob Weeber
Marga Bos in haar thuiswinkel. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Marga's Minibiebs ontwerpt fietsroute met TIP/VVV

NEEDE - Enige tijd terug hebben we al bericht over de start van het bijzondere initiatief van Needenaar Marga Bos, Marga's Minibiebs. Nu, inmiddels een half jaar verder, mag je stellen dat de minibieb definitief zijn plek heeft veroverd in het Berkellandse boekenlandschap. Het vult de denkbeeldige ruimte op tussen enerzijds de aanschaf van een boek en anderzijds de uitleen ervan via de bibliotheek. Inmiddels bestaan er 11 omruillocaties in Berkelland, in Neede, Eibergen en Geesteren.

Door Rob Weeber

Met dit aantal is tegelijkertijd het plafond wel zo'n beetje bereikt volgens bedenkster Marga Bos. "Een keer per maand rij ik met een volle auto alle locaties langs en ververs de kasten. Maar daar blijft het niet bij. Een groot deel van mijn tijd gaat ook in het verzamelen en sorteren van de voorraad zitten. Ik heb thuis onderhand een paar duizend boeken, variërend van gebruikt tot bijna nieuw. Meer locaties zou logistiek gezien niet werken. Maar dat wil niet zeggen dat de minibieb stil staat in de ontwikkeling. Ik bruis van de ideeën voor de komende jaren. Een eerste uitwerking daarvan is de fietsroute die ik samen met de TIP/VVV Neede heb bedacht. Deze route is officieel te koop bij de Tip/VVV."
De fietstochtroute laat een fraaie toertocht langs alle omruillocaties zien, beginnend en eindigend bij de TIP/VVV in de Oudestraat in Neede. De totale tocht bedraagt zo'n 57 km, maar desgewenst kan er een gedeelte afgesneden worden zonder een omruillocatie te missen. Aan de hand van fietsknooppunten worden de deelnemers langs de fraaiste plekjes van Berkelland gevoerd. De leukste omruillocatie is volgens Marga misschien wel Theehuis de Busker in Geesteren, waar de kast tussen de strobalen staat en de kinderboeken in het konijnenhok liggen. Deze locatie is mede mogelijk gemaakt met hulp van de Berkellandse Uitdaging. In de vakantie gaat ze de fietstocht als puzzeltocht inzetten, waarbij boeken uiteraard weer een hoofdrol spelen.
Maar 2016 is ook uitgeroepen tot 'Het jaar van het boek'. Er wordt dit jaar dan ook van alles georganiseerd rondom dit thema, zoals de verkiezing van het belangrijkste boek van Nederland en de Hebban Reading Challenge, waarin de lezers hun eigen lezersdoel kunnen vastleggen voor 2016. Het gaat hier vooral om het ontdekken van nieuwe genres en andere schrijvers. Hebban stelde een lijst met 50 categorieën samen, zoals een boek uit de 19e eeuw, een boek dat verfilmd is of een boek dat op je examenlijst stond, maar je nooit hebt willen lezen. Hebban daagt de lezer uit om dit jaar zoveel mogelijk boeken te lezen uit de verschillende categorieën en aldus mee te doen aan de uitdaging. Dit laatste inspireerde Marga weer voor een nieuwe actie. Op alle locaties treft de omruiler de officiële lijst aan met alle 50 categorieën. De boeken in de betreffende kast bovendien die in een van de categorieën vallen, hebben een sticker. Marga doet zelf ook mee aan de Challenge, alhoewel een boek lezen voor haar geen straf is. Haar doel voor dit jaar is 165 boeken.
Wie meer wil weten over Marga's Minibiebs is welkom in haar eigen thuiswinkel. Deze is geopend op de woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Daarnaast kan men altijd een afspraak maken via 0545-291979. Natuurlijk kunnen mensen hier ook hun boeken inleveren die ze kwijt willen.Meer informatie staat op: www.de-boekenkist.nl of https://www.facebook.com/Margas-Minibiebs-1195359217145653. Info over de Hebban Reading Challenge op www.hebban.nl.