Het Dameskoor met dirigent en organist. Foto: Dameskoor Neede
Het Dameskoor met dirigent en organist. Foto: Dameskoor Neede Foto: Dameskoor Neede

Needse Dameskoor bestaat vijftig jaar

NEEDE - In de jaren zestig van de vorige eeuw was koorbegeleiding bij een dienst een vast ritueel, vooral bij huwelijken, huwelijksherdenkingen en uitvaartdiensten. Doorgaans waren het de mannen die zongen. Maar door hun werkzaamheden konden veel heren niet aanwezig zijn bij de doordeweekse diensten en zo werden allengs meer dames uitgenodigd. Een gemengd optreden kwam tot dan toe eigenlijk alleen met de feestdagen voor. Uiteindelijk leidde het in 1966 tot de oprichting van een alleenstaand dameskoor dat de gedurende de week de diensten overnam van de heren. De dienst moest echter wel op 11.30 uur afgelopen zijn vanwege de kinderen die uit school kwamen. Zaterdag 28 mei, op Sacramentsdag, is het 50 jaar geleden dat het Dameskoor werd opgericht en wordt er een jubileumeucharistieviering gehouden.

Door Rob Weeber

De oprichters van het Dameskoor destijds waren mevrouw Ter Braak (inmiddels al overleden) en mevrouw Van Diek. Het huidige bestuur bestaat uit voorzitter Annie Klein Nijenhuis, secretaris Betsie Jalving en penningmeester Hermien Kempers. Zij hebben met name in de afgelopen 10 jaar veel zien veranderen. "Tien jaar terug hebben we ons 40-jarig jubileum groots gevierd", aldus Jalving. "Toen al bestond de vraag of we het 50-jarig jubileum wel zouden halen, maar dat is dus gelukt. Wel zijn we allemaal 10 jaar ouder geworden en wordt het lastiger voor enkele leden om bijvoorbeeld de trappen op te lopen en de hoge noten te zingen. Ook het aantal diensten is teruggelopen en bij uitvaarten zingen we weer samen met de heren."

Wie de foto van het Dameskoor bekijkt, begrijpt het relaas en zeker ook de achterliggende oproep naar jonge(re) leden. Het oudste lid, hoewel inmiddels niet meer actief in het koor, is de tachtig al ruim gepasseerd en de gemiddeld leeftijd ligt boven de zestig. Maar de huidige 21 dames hebben er gewoon nog te veel plezier in om te stoppen. Bovendien wordt het als een gezellig uitje gezien. Ook dirigent Johan en organist Eric Konniger zijn nog fit genoeg om de (bege)leiden.

De eucharistieviering op zaterdag 28 mei wordt gehouden in de Parochie St. Paulus, locatie H. Caecilia aan de Borculoseweg 43 in Neede en begint om 19.00 uur. Het dameskoor brengt diverse liederen ten gehore en voorzitter Klein Nijenhuis kijkt terug op 50 jaar Dameskoor. Een ieders aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Na afloop van de dienst kunnen de felicitaties worden overgebracht en is er gelegenheid voor een kopje koffie in het Achterhuis. Geïnteresseerden voor het koor kunnen een repetitie bijwonen. Deze wordt iedere dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in de kerk gehouden.