Voorzitter Johan Schot (r) overhandigt symbolisch de sleutel van het terrein aan KWS Berkelland voorzitter Arthur Heister. Foto: Rob Weeber
Voorzitter Johan Schot (r) overhandigt symbolisch de sleutel van het terrein aan KWS Berkelland voorzitter Arthur Heister. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

KWF Berkelland houdt SamenLoop voor Hoop

BERKELLAND - Het is begonnen in Amerika, maar inmiddels in Nederland ook een niet meer weg te denken actie in de strijd tegen kanker. In 2006 vond de eerste loop in Borger, Drenthe, plaats, en sindsdien worden er per jaar 3 lopen per provincie door KWF georganiseerd. Op zaterdag 11 juni start de SamenLoop voor Hoop Berkelland 2016 op het sportpark van FC Eibergen. Gedurende 24 uur worden rondom de SamenLoop allerlei activiteiten georganiseerd. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan het KWF.

Door Rob Weeber

"Het belooft een mooi, sfeervol en vooral ook emotioneel etmaal te worden", aldus Arthur Heister, voorzitter van KWF Berkelland en initiatiefnemer van de actie. "Op 11 juni 14.00 uur start het geheel. Onze ambassadeur burgemeester Joost van Oostrum verricht de opening en loopt een rondje mee. Maar dit is niet zomaar een rondje. Het eerste rondje wordt gelopen door zogenaamde 'survivers of cancer', mensen die (nog) met de ziekte geconfronteerd zijn. Daarna starten de overige teams."

Tot nu toe hebben zich 45 teams opgegeven die elk uit zo'n 20 personen bestaan. De oudste deelnemer is zelfs 86 jaar. Zij zullen gedurende 24 uur afwisselend rondjes lopen. Iedere deelnemer (met uitzondering van de kinderen) heeft € 15 betaald die naar KWS gaat. De duur van het evenement is geen toeval. Het symboliseert de strijd tegen kanker die feitelijk nooit ophoudt, maar 24 uur per dag voortwoekert. Voor de basisschoolkinderen is er een verkorte SamenLoop. Zij lopen 24 minuten tussen 15.00 en 17.00 uur.

Het tweede officiële moment volgt om 22.30 als de Loop wordt stilgelegd en de kaarsjes aangestoken worden. Er zijn 3300 kaarsenzakken met een kaarsje verkocht die beschilderd zijn met een boodschap. Alle zakken worden rondom het parcours gezet en aangestoken. Tijdens dit ongetwijfeld bijzonder indrukwekkende, emotionele en waardevolle moment wordt tevens een gedicht voorgelezen. De kaarsen blijven vervolgens de gehele nacht branden.

De plaats van handeling in niet toevallig. Er is een directe relatie tussen het bestuur van KWF Berkelland en het bestuur van de Stichting FC Eibergen, de beheerder van de accommodatie. Uiteraard doen ook de leden van de voetbalvereniging actief mee. Verenigingsvoorzitter Johan Schot legt uit dat er naast de SamenLoop van alles georganiseerd wordt om de bezoekers en de deelnemers die op enig moment niet lopen aangenaam bezig te houden. In totaal zijn er 3 podia waarop afwisselend lokale koren als Tranen met Tuiten en Schouder aan Schouder en diverse jeugdbands uit de omgeving spelen. Daarnaast heeft ieder team een marktkraam tot zijn beschikking voor een eigen activiteit. Het eerste damesteam van FC Eibergen draait 24 uur plaatjes tegen een vergoeding. Voor de nacht hebben ze de silent disco bedacht, waarbij de aanvrager een koptelefoon opkrijgt. Voor de kinderen is er Lonnie Ballonnie. Bijzonder erkentelijk ook is Schot voor de vrijwillige inzet van de Eibergse Communicatie Vereniging die zich bezighoudt met ondersteunende taken als verkeersregeling.

Als de klok de volgende dag weer 14.00 slaat, is de SamenLoop voor Hoop Berkelland 2016 afgelopen. Dan ook wordt de totale opbrengst bekendgemaakt welke aan KWS zal worden overgemaakt. Tevens wordt er een datum bekend gemaakt waarop nog eens terug wordt gekeken op het evenement.

Voor meer informatie kan men terecht op: www.kwfberkelland.nl. Hier vindt men ook het inschrijfformulier. De captains van de deelnemende teams krijgen op 30 mei de laatste briefing.


Stef wint jeugdviswedstrijd in Neede

NEEDE -Vrijdag 20 mei 2016 is de 1e viswedstrijd voor de jeugd van Hengelaarsvereniging Het Simmetje Diepenheim gehouden aan de Hofmaatvijver in Neede. Er deden 17 vissers mee. In totaal werden er 75 vissen gevangen. Stef Wolters uit Hengevelde wist deze wedstrijd te winnen met 102 cm. Op de 2e plaats eindigde Gijs Blanckenborg met 85 cm en de 3e plaats was voor Youri Wiltink met 80 cm.