Mevrouw Oltwater in haar hobbykamer aan het borduren.  Foto: Rob Weeber
Mevrouw Oltwater in haar hobbykamer aan het borduren. Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Expositie over kruissteek en biscornu

EIBERGEN - Het woord kruissteek zal bij veel mensen nog wel een bepaalde associatie oproepen, maar een biscornu, een klein, 8-zijdig gevuld sierspeldenkussen, zal minder bekend zijn bij het grote publiek. Beide woorden behoren bij het borduren, een hobby die vroeger door vooral getrouwde dames werd uitgeoefend. Een van deze dames is mevrouw Oltwater uit Eibergen die sinds haar huwelijk de kruissteek tot favoriet tijdverdrijf heeft verkozen. Inmiddels is ze na ruim 50 jaar huwelijk miljoenen kruissteekjes verder en heeft ze honderden werken achter haar naam, waarvan er vanaf 9 juni zo'n 150 in het Vunderink Museum in Eibergen komen te hangen.

Door Rob Weeber

Wie bij de familie Oltwater thuis komt, kan niet om de borduurwerken heen. Waar je ook kijkt, overal hangen de muren vol met de fraaiste voorstellingen. En zoals dat met een diep gewortelde hobby gaat, er wordt bijna niets verkocht. Oltwater is geheel autodidact en heeft geen cursussen gevolg in haar jeugd. "Ik sta altijd vroeg op en kan dan niet meer slapen. Dan ga ik naar beneden om eerst een paar uur te borduren voordat de dag begint. Het is een echte hobby voor me, maar zeker geen verslaving. Ik blijf er niet voor thuis."

Telpatrroon
Kant en klare borduursets koopt ze nooit. Haar man maakt foto's en zet deze via een computerprogramma om in een telpatroon. Hierbij wordt tevens de kleurlijst gegenereerd. Oltwater werkt altijd met patronen van 75 kleuren. Het garen of borduurzijde, evenals het borduurlinnen, koopt ze via het internet. Zo houdt ze haar hobby enigszins betaalbaar. De kasten in de hobbykamer puilen uit met honderden strengen en kaarten borduurzijde van het Franse merk DMC, allemaal netjes op kleurnummer gerangschikt. Naast schilderijafbeeldingen borduurt ze ook kussens, grote en dus de al eerder genoemde bicornu's. De motieven zijn divers, alhoewel ze graag de natuur borduurt. Maar er hangen ook fraaie afbeeldingen van Villa Smits of de Watermolen in Haaksbergen.

Dekbedden
En wat doe je dan als je ineens gevraagd wordt om in een museum te exposeren? "Ik zou uit mezelf de stap nooit gezet hebben", bekent ze. "Het is voor mij een ontspanning. Bovendien kost het inlijsten van de werken veel geld. Maar aan de andere kant is het ook wel leuk om het te doen, zeker omdat wij ook vrijwilliger zijn in het Vunderink Museum. Omdat niet elk werk ingelijst is, heb ik dekbedden genomen en daarop een aantal werken genaaid. Deze komen ook in het museum te hangen."

Fietstocht
De tentoonstelling is een echte aanrader voor wie het handwerk weet te waarderen. Het is geopend van 9 juni tot en met 10 juli, woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bestaat uit een vrije gift.
Naast de tentoonstelling is er ook een fietstocht van 16 km gemaakt die langs een deel van de geborduurde gebouwen voert. De start en finish zijn bij Erve Vundering. Na de fietstocht wacht een heerlijk kopje koffie met vruchtenstrudelgebak voor € 4,75.