Een foto van het kinderdagkamp uit 1980, Phantomooria.   Foto: Wim Hietbrink
Een foto van het kinderdagkamp uit 1980, Phantomooria.  Foto: Wim Hietbrink Foto: Wim Hietbrink

Expo over kinderdagkamp in De Scheper

EIBERGEN- Het kinderdagkamp in Eibergen is al meer dan 40 jaar een begrip. Het jaarlijkse kamp voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar trekt meer dan 100 kinderen die de hele week in het Slingebos bij de blokhut spannende avonturen beleven. Tijdens deze kampen zijn vele foto's gemaakt en daarvan is nu een overzichtstentoonstelling gemaakt in museum De Scheper.

Wie in Eibergen kinderdagkamp zegt, krijgt al snel te horen: 'oh, daar heb ik ook aan meegedaan'. En door de jaren heen zijn er ontzettend veel vrijwilligers geweest die een week van hun vakantie spendeerden aan het vermaken van de kinderen.
Het kinderdagkamp is eind jaren zestig ontstaan toen Pro Juventute kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie konden een leuke week wilde laten beleven. Na twee jaar is het overgenomen door de Hervormde Jeugdraad en daarna nam het jeugd- en jongerenwerk in Eibergen het over. Vanaf die tijd is er ook altijd een beroepskracht bij betrokken geweest.
In 2012 kon Betula door de opgelegde bezuinigingen geen mensen en middelen meer vrijmaken om de kinderdagkampen te organiseren. Vanuit de Eibergse bevolking is toen de Stichting Kinderdagkamp Eibergen opgericht die sindsdien de kampen organiseert. Elk jaar heeft het kamp een thema dat als een rode draad door alle activiteiten gedurende de week loopt. Vrijwilligers en figuranten zorgen ervoor dat de kinderen een spannende week beleven met veel avonturen.

Uit de vele foto's en films is een selectie gemaakt die goed overzicht geeft van alle kampen door de jaren heen. Oude zwart-witfoto's laten zien hoe het er in 1970 aan toeging en de laatste paar jaren worden de kinderen door middel van films al in het thema van die week getrokken.

De fototentoonstelling bevat mooie overzichtsfoto's, portretten, spannende gebeurtenissen en groepsfoto's.

Museum De Scheper is gevestigd aan de Hagen in Eibergen en open van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt voor kinderen van 13 tot 18 jaar € 1,50 en volwassenen betalen € 3. De tentoonstelling is van 11 juli tot en met 10 september te zien.