Honden doorgeven is voor Edith en Hein moeilijk, want ze zitten in hun hart. Maar... de werkelijkheid leert hen ook dat de herplaatsing van de 5 honden die tot nu toe zijn uitgeplaatst, fantastisch heeft uitgepakt. Ze hebben nog steeds contact met de adoptanten en het gaat de honden supergoed. Foto: Kyra Broshuis
Honden doorgeven is voor Edith en Hein moeilijk, want ze zitten in hun hart. Maar... de werkelijkheid leert hen ook dat de herplaatsing van de 5 honden die tot nu toe zijn uitgeplaatst, fantastisch heeft uitgepakt. Ze hebben nog steeds contact met de adoptanten en het gaat de honden supergoed. Foto: Kyra Broshuis

Gebroken honden en paarden
vinden warm thuis in Eibergen

Dertig paarden en twintig honden opgevangen

Door Kyra Broshuis

EIBERGEN - In en om het woonhuis van familie Wiersma-Arts aan de Kerkdijk in Eibergen vinden tientallen honden en paarden een nieuw onderkomen. Edith en Hein zijn zeer begaan met het lot van deze, vaak vreselijk mishandelde, dieren en willen daadwerkelijk iets betekenen. Om meer dieren te redden van een ellendig leven is er nu een stichting opgericht.

30 paarden en 20 honden
Het is begonnen met één paard en nu lopen er dertig paarden en pony's in de gehuurde wei en hebben Edith en Hein twintig honden in huis. Je hart breekt als je deze dieren ziet en hun verhalen hoort. De dieren zijn letterlijk en figuurlijk gebroken. De honden komen binnen met gebroken poten, verlamde ledematen en blind of doof. De paarden zijn vooral figuurlijk gebroken. "In Frankrijk worden wilde paarden gevangen en aan vier benen vastgezet met een grote zak aardappelen op de rug, net zo lang tot ze doen wat de mens wil. Ze noemen dat ook letterlijk 'het dier breken'.", vertelt Edith. In de wei staat Moonlight, één van de gebroken paarden uit Frankrijk. Zij kan hier weer paard zijn. Naast haar loopt Patty. Dit dier stond vermagerd en ziek dood te gaan aan de uiterwaarden van de Rijn. Hier is ze helemaal in haar element en ziet er weer prachtig uit.

Zeven jaar aan de ketting
In huis lopen honden uit verschillende Europese landen. Zo is er een dove Dalmatiër, een schat van een dier die door Edith en Hein met gebarentaal wordt aangesproken. Ook zijn er de zusjes Sara en Roos, afkomstig uit Bulgarije. Samen met nog een broertje en zusje lagen zij zeven jaar lang aan de ketting, op zo'n afstand van elkaar dat ze niet bij elkaar konden komen. Uiteindelijk heeft de eigenaar toestemming gegeven de honden te bevrijden en zijn de dieren naar Nederland gekomen. Het is indrukwekkend om te zien hoe dankbaar deze dieren zijn en met hoeveel liefde zij opgevangen worden. Indrukwekkend is zeker ook Puf, een hond met de liefste ogen die ik ooit gezien heb. Zij werd in Roemenië gedumpt op een afgelegen terrein om daar te sterven. Gelukkig werd ze op tijd gevonden maar haar achterpoten, beiden uit de kom, waren niet meer te redden. Wonderbaarlijk genoeg is het Edith en Hein gelukt om haar op de voorpoten te laten lopen. Ze is zichtbaar gelukkig en trots dat ze nu mee kan spelen met de meute.

'Ik kies er voor om niet weg te kijken'

Dieren ter adoptie
En zo zijn er nog tal van andere honden en paarden op het terrein aan de Kerkdijk in Eibergen. De stichting wil dolgraag meer dieren opvangen. "We weten dat er een hond zwaargewond in een kuil ligt in Roemenië, we zijn er nu mee bezig om hem hierheen te krijgen. Maar het worden er teveel. Daarom bekijken we heel nauwkeurig welke dieren er voor adoptie in aanmerkingen komen, zodat wij weer andere dieren kunnen helpen. Dat kost uiteraard veel geld. We doen het met alle liefde maar het is financieel moeilijk op te brengen. Daarom is nu de stichting opgericht. Veel mensen en bedrijven willen ons steunen en doordat we binnenkort ook een ANBI-status hebben, is dat makkelijker te realiseren."

Elk dier is er één
Niets doen is voor Edith geen optie. "Natuurlijk, mijn hart breekt ook als dit allemaal zie, het is afschuwelijk. Maar ik kies ervoor om niet weg te kijken maar daadwerkelijk iets te doen. Ik weet dat we niet alle dieren kunnen redden maar elk dier is er één. En ja, het duurt soms jaren voor een dier weer een beetje vertrouwen in de mens heeft, soms lukt het ook nooit. Maar de dankbaarheid en de liefde die je terugkrijgt, dat is fantastisch. We willen deze mishandelde dieren hun waardigheid en hun ziel weer teruggeven, daar doen we alles voor."

Alle hulp is welkom
De Stichting Rescue Animals Eibergen kan alle mogelijke hulp gebruiken, zowel in materiaal als in uren en uiteraard in geld. Wie wil helpen kan contact opnemen met Edith Wiersma-Arts via wiersmaarts@kpnmail.nl. Men kan de stichting financieel ondersteunen door een maandelijkse bijdrage te storten op NL 17 RBRB 09 31 09 29 30. Ieder bedrag is welkom en alles gaat naar de dieren. Het is ook mogelijk om een hond of een paard op afstand te adopteren. Men krijgt dan bezoekrecht en mag met het dier komen knuffelen en wandelen. De kosten voor de verzorging van een hond bedragen gemiddeld € 35, een shetlander: € 75, een pony € 100 en een paard € 150 euro per maand.

De Stichting Animal Rescue Eibergen is gevestigd aan de Kerkdijk 10, 7152 DB Eibergen.


www.animal-rescue-eibergen.nl


Afbeelding