De duo-fiets wordt gepresenteerd. Foto Rob Stevens
De duo-fiets wordt gepresenteerd. Foto Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Samen op de duo-fiets

NEEDE - Een feestje ter ere van een fiets? Het is ook niet zo maar een fiets! Nee, eentje van ruim negen duizend euro, een duo-fiets. Als je zelf niet meer zo goed kunt fietsen is een duo-fiets een uitkomst.

Door Rob Stevens

Vorige week werd dit nieuwe voertuig, van het kleinschalig wooncentrum Troelstrastraat in Neede, feestelijk in gebruik genomen. Gezamenlijk, met koffie, thee, fris, hapjes en door de bakker uit Neede gesponsord gebak. In het zorgcomplex wonen in drie units cliënten die, omwille van somatische of psycho-geriatrische problemen, 24 uur per dag zorg hebben.

Donderdag om drie uur was het dan zover. Bewoner Henk ontdeed de fiets vanuit zijn rolstoel van de vlag die hem bedekte. De duo-fiets, gebouwd door de firma Van Raam, werd vervolgens uit zijn door vrijwilligers getimmerde hok gereden en geshowd aan medewerkers, cliënten, hun familie en vrijwilligers.
Livio medewerker Ria Rosenbrand heette iedereen welkom bij "de feestelijke opening ter gelegenheid van de nieuwe fiets" en stelde dat "de fiets bijdraagt aan een beter welzijn van de bewoners van de Troelstrastraat". Ze vertelde over het enthousiasme van cliënten die al een ritje met de fiets hadden gemaakt, met een familielid of een van de vrijwilligers die op de Troelstrastraat hun bijdrage leveren aan het welzijn van de cliënten die lijden aan een vorm van dementie of kampen met lichamelijke beperkingen. Terwijl Ria uitleg gaf over de gebruikswijze van de fiets, gingen andere begeleiders rond met versnaperingen.

De duo-fiets wordt elektrisch aangedreven en is uitgerust met een groot aantal versnellingen. De rechter zitplaats heeft een voetenplankje en het stoeltje kan gedraaid worden, wat het innemen van de zitplaats voor bewoners een stuk makkelijker maakt.


Lees verder op pagina 7