De nieuwe buurtbus bij starthalte Meergaarden. Foto: Rob Stevens
De nieuwe buurtbus bij starthalte Meergaarden. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Nieuwe buurtbus rijdt vanaf vrijdag

EIBERGEN - De oude bus had er 480.000 kilometer opzitten en was aan vervanging toe. Althans, volgens de normen die de provincie hier hanteert. Want de oude bus gaat nu wel dienst doen bij Arriva in Meppel, ook als buurtbus. Maar afgelopen vrijdag arriveerde de nieuwe buurtbus bij garage Grooters in Eibergen.

Door Rob Stevens

Door bestuurslid Peter van Ooik opgehaald bij Tribus, de firma in Utrecht die zich specialiseert in de bouw van kleinschalig personenvervoer. De bus werd verwelkomd door chauffeurs en bestuursleden. De buurtbus wordt sinds 2013 gerund door de Buurtbus vereniging die bestaat uit een groot aantal vrijwilligers, waaronder 29 chauffeurs. Elke week zijn er 20 chauffeurs nodig om de dienstregeling rond te krijgen.

De eerst halte, van het traject dat van Eibergen via Rekken naar het centrum van Haaksbergen loopt, staat voor zorgcentrum de Meergaarden. Maar wie denkt dat dat de bewoners van het centrum ook de belangrijkste doelgroep is vergist zich. De voorzitter van de vereniging buurtbus Rien ter Veen: "Het is plezierig wonen in de driehoek Eibergen-Haaksbergen-Duitse grens, maar de publieke transportvoorziening laat nogal wat te wensen over. We vervoeren jaarlijks rond de 10.000 passagiers. Dat is ruim boven de norm van 3600 passagiers die de provincie hanteert voor financiering van de buurtbus. Arriva bekostigt de aanschaf van de bus. Het mooie is dat het om een heel gemêleerde groep passagiers gaat. Soms ouderen die naar de markt in Haaksbergen gaan. Maar we vervoeren ook veel scholieren en werkenden. Ik weet van iemand die zomers op camping Den Borg staat in het buitengebied en vandaar uit met de buurtbus naar het Assink in Eibergen gaat waar ze schoon maakt. En weet ik ook van een jonger iemand die met de buurtbus naar de Burgemeester Wilhelmweg in Eibergen wordt gebracht en van daaruit weer met een busje naar Borculo wordt gebracht. De buurtbus is er voor iedereen. Je kunt mee rijden met een los kaartje, een tienrittenkaart met of zonder reductie, of gewoon met de ov-chipkaart. Langs het traject staan tien haltes, maar wie onderweg zijn hand opsteekt kan ook gewoon mee."

Vrijdag werd eerst garage Grooters aangedaan met de nieuwe buurtbus, waar de heer Grooters een bos bloemen kreeg. Als de bus geen dienst heeft staat deze gestald bij garage Grooters die hem ook schoonmaakt en soms, in overleg, van klein onderhoud voorziet. Daarna ging de bus naar de Meergaarden waar de vertrekplaats in Eibergen is. Hier overhandigde Rien ter Veen de voorzitter van de cliëntenraad, de heer Steinkamp, van de Meergaarden een bos bloemen. De chauffeurs kunnen in de Meergaarden namelijk tijdens diensttijd een kop koffie nuttigen of gebruik maken van het toilet. De bus rijdt doordeweeks ieder uur van 's ochtends zeven tot 's avonds zeven weg bij de Meergaarden. De dienstregeling is zo geroosterd dat er aansluiting is op de Arriva-lijnen 62 en 74 in Haakbergen en 72, 73, en 74 in Eibergen. Vrijdag 22 juli wordt de bus voor het eerst in gebruik genomen. Meer informatie is te inden op de website.


www.buurtbus-eibergen-rekken-haaksbergen.nl