De Berg Neede, renovatie en nieuwbouw. Foto: Rob Stevens
De Berg Neede, renovatie en nieuwbouw. Foto: Rob Stevens Foto:

'Goed en betaalbaar wonen in het groen'

BERKELLAND - Goed en betaalbaar wonen in het groen. Wie wil dat niet? Het is de titel en missie van het concept lokale woonagenda Berkelland. In het document is vastgelegd wat de gemeentelijke inzet is tot 2020 op het gebied van wonen. In de woningwet van 2015 is vastgelegd dat wooncorporaties met gemeenten en huurders 'prestatieafspraken' moeten maken. In de Achterhoek is de gemeentelijke relatie met de wooncorporatie altijd goed geweest, aldus wethouder Patricia Hoytinck-Roubos.

Door Rob Stevens

Hoytinck: "We pakken in de agenda wonen in de meest brede zin van het woord op. Al onze partners zijn betrokken bij het realiseren van gemeentelijke woon-ambities: ProWonen, particuliere woningbezitters, zorgpartijen, dorpsraden, makelaars, etc. Met deze woonagenda gaan we verder dan de alleen de in de woningwet geformuleerde prestatieafspraken met ProWonen. Het document is wel de basis voor de afspraken die we met ProWonen maken over hun activiteiten in 2017."

Sloop
In dit document, dat in september aan de raad wordt voorgelegd, wordt rekening gehouden met de noodzaak dat de woningvoorraad moet worden aangepast aan de vraag, aan de behoefte. Het is bekend dat in Berkelland een bevolkingsdaling gaande is. In Berkelland kunnen tot 2025 nog 185 woningen aan de voorraad worden toegevoegd. Extra nieuwbouw is alleen mogelijk als daar sloop tegenover staat. De inzet is dat nog nieuw te bouwen woningen de bestaande voorraad zo goed mogelijk aan vullen.

De Berkellandse bevolking neemt niet alleen in aantal af, de samenstelling verandert ook. Er is sprake van vergrijzing. Dat heeft gevolgen heeft voor de kwaliteit van het woningaanbod. Woningen moeten zoals dat heet 'levensloop bestendig' worden. Ouderen en mensen met een lichte zorgvraag (Zorg Zwaarte Pakket 1-3) blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Ouderdom komt soms met gebreken, een woning kan echter op veel van die gebreken goed aangepast worden. De Voormekaarteams spelen hierin een belangrijke rol, zij zorgen er ook voor dat de juiste hulp aan huis wordt gegeven.

Verduurzaming
Nog een andere kwestie is de verduurzaming van woningen door maatregelen die gericht zijn op energie besparing en –opwekking. Berkelland wil energieneutraal zijn in 2030. Tot 2019 wordt bij 1500 woningen van voor 1980 een energierenovatie uitgevoerd. En bij woningen en bedrijven worden 7000 aansluitingen voor zonne-energie gerealiseerd. ProWonen heeft in dat licht de afgelopen jaren de kwaliteit van haar bezit verbeterd door sloop, nieuwbouw en renovatie van verouderde niet courante woningen in wijken als de Berg in Neede en De Koppel in Borculo. Bij dergelijke projecten worden afspraken uit de woonagenda 'meegenomen'.

Andere aandachtspunten in de agenda zijn de beschikbaarheid van woningen voor specifieke doelgroepen, de betaalbaarheid van de woonlasten en de leefbaarheid van buurten. Met ProWonen is de afspraak dat actief woningzoekenden er binnen 12 maanden in slagen een woning te vinden. Ook mensen die extra aandacht nodig hebben, hebben passende huisvesting nodig. Het steven is dat hier binnen 6 maanden in huisvesting kan worden voorzien, op maat toegesneden. Het gaat hier bijvoorbeeld om huisvesting voor inwoners met psychische of psychosociale problemen, vluchtelingen met een verblijfstatus en zwerfjongeren.
Berkelland heeft in totaal 19.441 woningen als woningvoorraad. Daarvan zijn er 7117 huurwoningen en 12.324 koopwoningen. In de grote kernen staan 14.165 woningen. Met Eibergen als grootste kern met 4399 huur – én koopwoningen, gevolgd door Neede (3774), Borculo (3326) en Ruurlo (2666).