De folkloredansers uit Berkelland die deelnamen aan een internationaal festival in Mexico. Foto: PR.
De folkloredansers uit Berkelland die deelnamen aan een internationaal festival in Mexico. Foto: PR. Foto:

Folkloredansers naar Mexico

BERKELLAND – Ze hebben al in talloze Europese landen de Achterhoekse folkloredansen uitgedragen. Vier jaar geleden waren ze zelfs in Zuid-Korea. Donderdag reizen Paul (63) en Marijke (60) Kox uit Neede voor negentien dagen naar het Midden-Amerikaanse Mexico.

Door Jan Hendriksen

Als actieve leden van de Borculose folkloristische dansgroep De Lebbenbruggedansers maken beide Needenaren deel uit van de 'Dutch Dansers' die Nederland namens de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland vertegenwoordigd op de World Folkloriade in Zacatecas in Mexico. Dit is op folklore gebied één van de grootste evenementen ter wereld Het evenement vindt plaats van 30 juli tot en met 7 augustus. Tenminste vijftig landen en 1800 personen nemen deel.
De Nederlandse groep bestaat uit totaal 28 dansers en muzikanten van vijf verschillende Achterhoekse folkloristische dansgroepen: te weten De Iesselschotsers uit Steenderen, De Knupduukskes uit Vorden, W'iej Schots Vedan uit Barchem, De Lebbenbruggedansers uit Borculo en De Plaggenmeijers uit Rekken/Eibergen. De groep zal in Mexico gekleed gaan in het authentieke Achterhoekse kostuum, ieder van hun eigen streek, waarbij natuurlijk gedanst wordt op klompen. "En of we met onze eigen klompen terugkeren uit Mexico is maar de vraag? Die zijn altijd zeer gewild tijdens dergelijke festivals. Want geen enkele andere folklore groep draagt dergelijk schoeisel. Daarin zijn we een uitzondering en een bezienswaardigheid. We nemen bij voorbaat daarom enkele tientallen kleine klompjes als souvenir mee in onze reiskoffers", zo vertelt Paul Kox die secretaris is van De Lebbenbruggedansers uit Borculo.


Lees verder op pagina 7