Spelers van DVC'26 en Sp Neede met geheel links Neede-voorzitter Marc Dieperink. Foto: John Willemsen, Sportfederatie Berkelland
Spelers van DVC'26 en Sp Neede met geheel links Neede-voorzitter Marc Dieperink. Foto: John Willemsen, Sportfederatie Berkelland Foto:

Walking football bij Sportclub Neede

NEEDE - De term walking football zegt eigenlijk al wat het is, maar achter het concept zit meer dan voetbal alleen. Het is haast een missie die omschreven zou kunnen worden als Maatschappelijk Verantwoord Bewegen (MVB). Vanuit de maatschappij wordt de roep tot in beweging komen steeds luider, met name voor de oudere generatie voor wie vitaliteit een sleutelwoord is. Walking football is voor de leeftijdscategorie 60+ en in 2013 overgewaaid vanuit Engeland naar Nederland. Het is onder de naam Oldstars door de Eredivisie CV en het Ouderenfonds in het betaalde voetbal geïntroduceerd. In navolging daarvan promoot de KNVB het onder de term walking football bij de amateurclubs.

Door Rob Weeber

De Nationale Sportweek was een mooie aanleiding voor de Sportfederatie Berkelland om het walking football bij onder meer de Sportclub Neede te introduceren. Samen met de Stichting Vitaal op Weg van bewegingswetenschapper Maarten Stiggelbout en Vitesse Oldstars spelers Peter Aal en Louis Verweijen werd afgelopen donderdagavond op Sportpark 't Haantje de eerste demowedstrijd gehouden. Speciaal daarvoor was het team van DVC'26 uit Didam overgekomen. Voorzitter Marc Dieperink van de Sp Neede is zichtbaar enthousiast over het initiatief. "We kennen binnen onze vereniging al de categorieën 35+ en 45+. Je ziet naarmate de leden ouder worden dat er meer behoefte ontstaat aan de combinatie sport en gezelligheid. Men wil graag blijven voetballen, maar kan het hoogste niveau niet meer aan. Dat geldt ook voor de leeftijd 60+. Juist het walking football is daar uitermate geschikt voor omdat je niet mag rennen en er geen lichamelijk contact is. Het is dus een mooie en zinvolle aanvulling op ons bestaande sportaanbod."

Walking football wordt met 6 tegen 6 gespeeld op een veld van ca. 45 x 20 meter. Het doel is klein en er is geen keeper. Er mag slechts 'gewandeld' worden en niet gerend en lichamelijk contact is verboden. Verder kent het geen buitenspelregel en mag de bal niet boven heuphoogte gespeeld worden. Een van de Didam spelers is Henk Visser. "Ons team bestaat inmiddels uit 14 spelers tussen 62 en 73 jaar oud. Ikzelf heb altijd gefietst, maar toen de schouders stijver werden, ben ik 1,5 jaar terug overgestapt naar het walking football. Het mooie aan deze sport is dat we gezelligheid met beweging combineren. We trainen en spelen op de maandagochtend. Om 10.00 beginnen we met koffie en daarna voetballen we twee keer een half uur. Bewegen is goed, want het helpt ook blessures buiten het voetbal te voorkomen."
Samen met enkele gelegenheidsspelers van de Sp Neede werd er donderdagavond een partijtje gespeeld van twee keer een kwartier, vooraf gegaan door een half uur warming up. Wat opviel tijdens de partij is dat het spelinzicht en het positiespel van groot belang zijn. Omdat je niet mag rennen, moet je snel tikken en overbrug je relatief korte afstanden. Lange halen naar voren heeft geen zin omdat het veld klein is en je niet snel naar voren kunt lopen. Toch oogst het spel dynamisch en zijn de spelers na afloop zichtbaar vermoeid. Er is ook geen discussie met de scheidsrechter, zij het dat de grens tussen rennen en (snel)wandelen lastig blijkt in het begin.