Goudenmedaillewinnaar bezoekt IKS. Foto: Rob Stevens
Goudenmedaillewinnaar bezoekt IKS. Foto: Rob Stevens Foto:

Daniel Abraham Gebru vertelt zijn verhaal in ISK

Vervolg voorpagina

Daniel vertelt dat hij in Eritrea meervoudig kampioen wielrennen is geweest in zijn leeftijdsklasse. Wielrennen is namelijk populair in Eritrea. Dat komt door de Italianen, het Oost-Afrikaanse land is een Italiaans kolonie geweest. Daniel: Ik ben in diverse AZC's geweest en wachtte op en verblijfsvergunning. Dat was mijn moeilijkste tijd. Je hebt geen doelen. Daarom vraag ik jullie: "Wat ga je doen met je leven? Er is geen leven zonder doel!" Na 7 jaar kreeg ik mijn verblijfsvergunning, in het kader van een algemeen pardon. In 2008 ben ik begonnen met werken, als kok. Maar dat vond ik niet genoeg. Daarom ben ik na mijn werk weer gaan fietsen. Ik ben begonnen met een stadsfiets, daarna een mountainbike en toen een wielrenfiets. Met een paar schoenen kun je al gaan hardlopen. Wij uit Afrika zijn daar goed in. Zo kun je misschien wel marathonkampioen van Nederland worden. Geloof in jezelf!"

'Stel doelen, maak wat van je leven'

Vanaf 2014 richt Daniel zich alleen op het fietsen. Hij traint bij het Marco Polo Cycling Team waar zijn talent wordt ontdekt. De NOC*NSF nodigt hem uit voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Daniel heeft namelijk een onderontwikkeld onderbeen, vanwege een zenuw kwetsuur bij de geboorte. Hij doet mee aan de wegkoers en lijkt daar op weg naar brons. Maar omdat de twee sprintende voorlopers ten val komen, pal voor de finish, wint hij uiteindelijk toch de gouden medaille.

Daniel Abraham Gebru houdt de jongeren van ISK De Steege voor dat hij uiteindelijk toch goud won omdat hij het brons niet wilde opgeven en daardoor bij de koplopers bij de buurt bleef. Daniel: "Doorzetten is belangrijk om wat te bereiken. Dan krijg je ook erkenning en zijn mensen blij voor je." Dan laat hij zijn gouden plak zien en het lintje dat hij kreeg omdat hij benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er wordt geapplaudisseerd. Zijn boodschap is duidelijk: stel doelen, maak wat van je leven. Daniels nieuwste doel is mensen met een achtergrond als hij daarbij te begeleiden.


Kleuren vangen in de herfst

EIBERGEN - Op zondag 16 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur verzorgt het IVN Oost Achterhoek, een middag die in het teken staat van herfstkleuren. In plaats van insecten vangen, gaan er kleuren gevangen worden. De locatie is De Kruidenhof te Mallum, Mallumse Molenweg 39 in Eibergen. Aanmelden is noodzakelijk in verband met de beschikbare ruimte.

Geen wandeling, maar een doemiddag volgens IVN-traditie: doen, ontdekken, verwonderen, leren. Een middag voor iedereen, jong en oud, creatief of niet, met of zonder kennis van de natuur. Ook prima te doen voor mensen die niet mee kunnen doen aan de wandelingen die door het IVN georganiseerd worden, zoals rolstoelgebruikers of voor wie lopen moeilijk is.

Een van de aspirant natuurgidsen neemt deelnemers mee door de kruidentuin om mooi gekleurde bladeren zoeken. Dan volgt informatie over het waarom van het verkleuren van bladeren in de herfst en de opbouw van een blad. Vervolgens worden, na instructie, deze kleuren uitgewerkt met verf op linnen.

Daarbij gaat het niet om het eindresultaat, maar over kijken en spelen met kleur. De middag is geslaagd als men zich na afloop van deze workshop meer dan daarvoor bewust is van de kleuren die de natuur kan maken of verbaasd is over de schoonheid van bijvoorbeeld, afgevallen blad.

De workshop wordt begeleid door Marion van Noord, die de cursus IVN-gids volgt. Deelname is gratis evenals de entree van De Kruidenhof. Wel aanmelden, de ruimte is beperkt.


marionvannoord@kpnmail.nl