Enkele deelnemers tijdens de wedstrijd. Foto: Rob Weeber
Enkele deelnemers tijdens de wedstrijd. Foto: Rob Weeber Foto:

Haantjesstrijd in Neede

NEEDE - Afgelopen zondagochtend werd door de Needse Pluimvee- en Konijnenfokvereniging (NPV) voor de veertigste keer de hanenkraaiwedstrijd gehouden. In een drukbezet Trefpunt De Berg in Neede stond voorzitter Dinant Rohaan even stil bij dit jubileum. Officieel zijn er 42 jaren sinds de start voorbij gegaan, maar de reeks is twee keer onderbroken, zowel door de vogelgriep als door het onwel worden van de toenmalige voorzitter.

Door Rob Weeber

Het idee voor een dergelijke wedstrijd komt overigens van wijlen Gerrit Arendshorst, de oprichter van de NPV, die het destijds in Drenthe zag. Sindsdien is het een heuse traditie geworden waar ook verenigingen uit Twello, Goor en Raalte al tientallen jaren aan meedoen. Ooit waren de wedstrijden in juni, maar door alle vakantiespreidingen zijn ze verplaatst naar het najaar. Het moest wel voor de Kerst volgens Rohaan, want anders zouden er wellicht geen deelnemers meer zijn. Hij wist verder te vertellen dat het aloude record nog steeds uit 1987 stamt. Toen kraaide de Javakrielhaan van de heer Mol 69 keer in 15 minuten. Mol zou uiteindelijk 9 x de wisselbeker winnen en deze toen aan de NPV schenken. Sindsdien gaat de winnaar naar huis met de H. Mol Wisselbokaal.

Veertig hanen van 14 eigenaren zaten afgelopen zondag klaar om de kukelstrijd met elkaar aan te gaan. Klokslag 9.42 uur gaf de juryvoorzitter het startsein en zette de eierwekker op 15 minuten. Gespannen keken de vijf juryleden naar de tien hanen tegenover hen. Iedere keer als een haan zicht- en hoorbaar een kraai liet, kwam er een erwtje in het bekertje. Oneerlijk gekraai, volgens de kenners met 'gapers' aangeduid' mocht niet beloond worden. Wie 's morgens wel eens wakker wordt van hanengekraai, weet dat dit een indringend geluid kan zijn. Maar kraaien op commando is heel wat anders dan kraaien in het vrije veld. Bijna de helft van de deelnemers hield de snavel dicht, of de betreffende haan nu groot of klein was. Volgens de kenners zijn de kleine rassen zelfs betere kraaiers. Het geluid varieerde enorm. De ene haan was zich duidelijk bewust van zijn aanwezigheid en liet dit hoog op de poten met ferme uithalen merken. De andere bleef op de gat zitten en gaf af en toe een schril geluid. Al met al werden er vier rondes van een kwartier gekraaid, waarna de balans werd opgemaakt.

Winnaar van de hanenkraaiwedstrijd 2016 was een Sebright haan van de heer Jan Willem Denekamp uit Twello. Hij kraaide 49 keer. Tweede werd het Twentse hoen van Henk Jan van der Riet uit Kerspel Goor dat 40 keer kraaide. Derde werd de Hollandse krielhaan van Jan Krooshof uit Neede die 38 keer kraaide.