De betrokkenheid moet beter, menen Michel Stoverink en Gerrie Schäperclaus van SFB. Foto Rob Stevens
De betrokkenheid moet beter, menen Michel Stoverink en Gerrie Schäperclaus van SFB. Foto Rob Stevens

Sport Federatie wordt Sportkoepel Berkelland

BERKELLAND - De structuur binnen de Sportfederatie Berkelland (SFB) wordt aangepast en op 21 november ziet de Sportkoepel Berkelland, als voortzetting van de SFB, om 20.00 uur in Café Prinsen in Haarlo het licht. De bedoeling is met de nieuwe overlegstructuur het democratisch gehalte te verhogen, de contacten met sportverenigingen in Berkelland te intensiveren.

Door Rob Stevens

De Sport Federatie Berkelland (SFB) biedt advies en ondersteuning bij bestuurlijke en organisatorische taken en/of de organisatie van sportactiviteiten. De SFB is in 2007 ontstaan door een samenwerking van de vier lokale sportfederaties uit Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo. De onderlinge betrokkenheid resulteerde in een organisatiestructuur met lange lijnen waarbij het contact met de verenigingen soms wat omslachtig verliep. Terwijl het daar toch om gaat. De verenigingen zijn immers een belangrijke spil als het gaat om het optimaliseren van het sportklimaat in Berkelland, de kerntaak van de SFB. Meer Berkellanders sportief actief is het credo. Vandaar de veranderingen.

Michel Stoverink (voorzitter SFB) en Gerrie Schäperclaus (teamleider) lichten een en ander op het SFB-kantoor aan de Bartelinksgang in Eibergen toe. Michel: "Voor de verenigingen verandert er niets. Onze diensten aan de verenigingen blijven hetzelfde. De inzet is alleen dat verenigingen meer rechtstreekse invloed hebben op onze diensten, op wat straks de Sportkoepel Berkelland voor hen kan betekenen. Gerrie Schäperclaus: "De Sportkoepel vergadert twee keer per jaar. Dat betekent dat verantwoording over met de verenigingen gemaakte afspraken en adviezen een half jaar erna al weer wordt afgelegd. De inzet is die bijeenkomsten te combineren met een gastspreker of anderszins om een sportthema uit te werken. De betrokkenheid moet beter."

Maandag 21 november wordt dus de Sportkoepel Berkelland opgericht. Die avond worden de statuten gewijzigd en vastgesteld en ook het jaarplan, de begroting, de contributie en het bestuur vastgesteld. De ruim 70 verenigingen (met een sportieve lichamelijke insteek) in Berkelland betalen tussen de 50 en 500 euro contributie, dat is 5% van de jaarlijkse SFB-begroting van rond de 350.000 euro. De helft daarvan komt uit subsidies. De ander helft van partners in het werkveld. De sportdeelname in de Achterhoek ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. En in Berkelland ligt die deelname weer iets hoger dan in de rest van de Achterhoek. Waar voorheen het stimuleren van sport vooral jeugd en jeugdigen betrof is er nu sprake van steeds meer doelgroepen. Sport is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen.