Pakketten staan klaar om te worden afgehaald. Foto: PR
Pakketten staan klaar om te worden afgehaald. Foto: PR Foto:

Meer kerstpakketten voor de minima in Berkelland

BERKELLAND - Ook dit jaar zamelen de gezamenlijke kerken van Berkelland geld in voor kerstpakketten voor de inwoners die het financieel niet breed hebben. Cliënten van de Sociale Dienst, de Voedselbank en de stichting Schuldhulp Op Maat konden zich hiervoor aanmelden.

Dit jaar zijn 438 pakketten aangevraagd, tegenover 389 in 2015 (+13%). Nog niet eerder in het bestaan van de Kerstactie (gestart in 2006) zijn er zoveel pakketten aangevraagd.
Hoewel volgens de nieuwsberichten de economische crisis bijna achter de rug is, blijken toch nog veel mensen in Berkelland het financieel moeilijk te hebben.
De kerken willen hen met dit kerstpakket een steuntje in de rug geven.
De pakketten worden betaald uit giften van diaconieën, collectes, speciale acties en giften van particulieren en bedrijven. Op de site is meer informatie te vinden over giften.


www.kerstactieberkelland.nl


Needse 'vrouwleu' gezocht voor fototentoonstelling

NEEDE - Historische Kring Neede (HKN) is begaan met hessenboerderij De Meijer die gelegen is op een mooie locatie in het dorp. Om dit kracht bij te zetten is de vereniging aanwezig op de Christmasfair Berkelland. De opkamer is de plek in De Meijer waar bezoekers de vereniging kunnen vinden op 9, 10 en 11 december. Voor de liefhebbers is er de welbekende fotoquiz van HKN.

In de opkamer wordt een aantal werken getoond van kunstschilder John ter Reehorst (1901-1985). Ter Reehorst begon in 1934 met schilderen. Hij schilderde en tekende eerst naturalistisch, landschappen en stillevens. Na 1952 was zijn stijl non figuratief.
Bezoekers aan de fair kunnen nog een keer genieten van de succesvolle expositie Kearls!
De 30 portretten van Needse heren gemaakt door amateurfotograaf Tijs de Groot konden begin dit jaar rekenen op veel belangstelling. Wie niet in de gelegenheid was om Kearls! te bezoeken of ze nog een keer wil zien, heeft de kans op de fair de foto's te bekijken in de opkamer.
Tijdens de expositie Kearls! is met grote regelmaat gevraagd of er ook een tentoonstelling volgt met portretten van Needse dames. Aan deze oproep wordt door HKN gehoor gegeven. Tijs de Groot is in ieder geval op zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur in boerderij De Meijer om dames uit Neede te fotograferen. Maar Tijs heeft voor deze nieuwe expositie wel de spontane medewerking voor nodig van de Needse dames. Dus dames stap over de drempel van de opkamer en laat een portret maken voor de expositie Vrouwleu! in de Oale Smederieje.


christmasfair-berkelland.nl


P10 uitgebreid met Hof van Twente

BERKELLAND - De gemeente Hof van Twente maakt vanaf 1 januari 2017 deel uit van de P10, het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten in Nederland. Hiertoe heeft het algemeen bestuur vanmorgen besloten.

De toetreding van Hof van Twente betekent voor de P10 een goede aanvulling op de plattelandsregio's waaruit de P10 al was samengesteld. Naast regio's uit de provincies Zeeland, Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Gelderland, Zuid-Holland en Limburg, is nu ook een Overijsselse gemeente vertegenwoordigd in de P10. Vanuit deze grotere spreiding kan de P10 de plattelandsbelangen nog krachtiger behartigen. De P10-gemeenten hebben samen bijna 500.000 inwoners en beslaan zo'n tien procent van de oppervlakte van ons land. Naast Hof van Twente maken de gemeenten Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Goeree-Overflakkee, Hollands Kroon, Hulst, Ooststellingwerf, Opsterland, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tynaarlo en Westerveld deel uit van de P10. Ondanks het feit dat de gemeente Hof van Twente het vijftiende lid is, blijft de naam P10 ongewijzigd. De P10 is naast de G4 en G32 een bekend begrip en het bestuur wil daaraan geen afbreuk doen door een naamswijziging. Bij de toetreding van eerdere gemeenten is overeenkomstig gehandeld. De grote plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. De P10 richt zich op het benadrukken van de kracht van het platteland op zowel nationaal als Euro¬pees niveau. Centrale thema's op de strategische agenda zijn een aantrekkelijk platteland, maatwerk voor het platteland en het samenspel tussen stad en platteland. Het platteland is aantrekkelijk en moet dat blijven. Kwaliteit en bereikbaarheid van voorzieningen zijn daarbij essentieel. De P10 maakt zich onder andere sterk voor snel internet op het platteland en voor financieel maatwerk en maatwerk in regelgeving. Complementariteit is een sleutelbegrip: stad en platteland vullen elkaar aan. De stad groeit door het platteland en het platteland bloeit door de stad. De P10 zet zich in voor een vitaal platteland en aansluiting met de stad.