Artist Impression van Huize de Kamp. Afbeelding: PR
Artist Impression van Huize de Kamp. Afbeelding: PR Foto: Verona Westera

Overnachten in een Havezathe kan straks

NEEDE - Tussen de dertig en veertig Needenaren kwamen dinsdag af op de voorlichtingsbijeenkomst in Café Restaurant de Olde Molle over de laatste ontwikkelingen rond de Havezathe De Kamp. Zij werden geïnformeerd door Eric Nijkamp, eigenaar van de NyStaete Group in Oldenzaal èn, sinds november 2015, van de Havezathe. Walter Olde Engberink, eigenaar van L&O Architecten in Haaksbergen, gaf met een 3-D Artist Impression de zaal een goed beeld van hoe het complex eruit zal komen te zien. De eerste stap voor Nystaete Group is nu een omgevingsvergunning aan te vragen.

Rob Stevens

Het 3-D filmpje gaf een fraai beeld van het complex. Maar niet iedereen was onder de indruk. Een eerste vraag uit de zaal had betrekking op geluidsoverlast deze zomer toen op een fraaie zomerse dag de architect er blijkbaar zijn verjaardagsfeestje had gevierd. Of dat een voorbode was voor wat hen te wachten stond? De ramen stonden open omdat het die dag zo warm was. En ook andere vragen uit de zaal hadden vooral betrekking op de overlast die de exploitatie van het complex straks met zich mee zou kunnen brengen.

'Is geluids- overlast voorbode van wat ons nog te wachten staat?'

Eric Nijkamp gaf aan dat door een gerenommeerd bedrijf akoestisch onderzoek is verricht naar de effecten van op het terrein geproduceerd geluid op de omgeving. Daaruit zou blijken dat alle waarden binnen de daarvoor gestelde normen blijven. Verder erkende hij dat er altijd momenten van overlast zullen voorkomen, net zoals dat in iedere reguliere woonwijk het geval is. Eric Nijkamp: "Maar het zal echt niet vaak voorkomen. Bovendien is het aantal echt zomerse avonden in Nederland op één hand te tellen, dus dat zal ook wel meevallen. Bekijk het ook eens positief. Het is een fantastisch complex. We hebben hier drie jaar aan gewerkt en investeren er veel geld in. Anders was het pand nog verder verpauperd." Zijn verhaal sloot aan bij de mening van Jan Vroom van de Tengnagel die ook blij was dat er eindelijk wat gebeurt met Huize De Kamp. Vroom: "Het is een mooi historisch pand en zonde als dat verder verpauperd omdat het niet gebruikt wordt."
Havezathe de Kamp wordt de komende jaren verbouwd en gerenoveerd tot een kleinschalige overnachtings- en congreslocatie voor zowel zakelijke als recreatieve gasten. De in zeer slechte staat verkerende boerderij wordt vervangen door twee verblijfslocaties met elk elf kamers. Deze gastenverblijven worden vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners: de families Tengnagel en Barmentloo. Het oorspronkelijke 17de eeuwse gebinte van de boerderij wordt opnieuw gebruikt bij de bouw van 'Het Tengnagel'. In de Havezathe worden alle benodigde faciliteiten aangebracht om trainingen, conferenties, vergaderingen en workshops aan te bieden voor diverse gezelschappen. Ook is er plaats voor het organiseren van recepties, huwelijksvoltrekkingen en bijzondere personeels- en bedrijfsbijeenkomsten. Er komt bij het complex een parkeerplaats met ruimte voor veertig voertuigen. De benodigde onderzoeken (flora, fauna, akoestisch) zijn gedaan om nu een omgevingsvergunning aan te kunnen vragen. In de verbouw worden voorzieningen getroffen voor het nestelen van zwaluwen. Daarna kan de aanbesteding beginnen voor sloop van de schuur en (ver)bouw van de Havezathe en gastenverblijven. Nijkamp denkt dat er nog anderhalf jaar nodig is voor de exploitatie kan beginnen. Hiervoor is NyStaete nog zoek naar een ervaren en enthousiaste ondernemer.


www.havezathedekamp.nl/de-plannen/

Huize de Kamp. Foto: PR
Huize de Kamp. Foto: PR