De voormalige Rioolwaterzuivering Kronenkamp in Neede. Foto: Henk Bolster
De voormalige Rioolwaterzuivering Kronenkamp in Neede. Foto: Henk Bolster

Kronenkamp wordt vleermuizengebied

NEEDE - De omringende natuur heeft de plek waar ooit haar wortels lagen in de afgelopen jaren ruimschoots terugveroverd. Daartussen staan echter nog de gebouwen van de voormalige Rioolwaterzuivering Kronenkamp (RWZI) aan de Kronenkamp in Neede. Na het verplaatsen van de activiteiten naar Haarlo, besloot de gemeente in 2012 tot herbestemming, waarbij zelfs sloop niet werd uitgesloten. Er werd een budget van 223.000 euro gereserveerd. Inmiddels is er definitieve bestemmingsoplossing en heeft de gemeente een erfpachtovereenkomst voor 25 jaar tegen 1 euro per jaar met de Stichting 'De Kronenkamp i.o.' gesloten. Kronenkamp wordt een vleermuizengebied.

Door Rob Weeber

Samen met de gemeente gaven de initiatiefnemers van de Stichting 'De Kronenkamp i.o.', het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) Oost-Achterhoek en de Stichting Vleermuizendorp Neede, afgelopen vrijdag op de naastgelegen tennisvereniging een persconferentie omtrent de nieuwe plannen. Namens de gemeente lichtten de wethouders Joke Pot-Klumper en Han Boer het collegebesluit toe. "De gedachte om het terrein en de gebouwen die tot het industriële erfgoed van Berkelland behoren, te behouden, speelde al langer", aldus wethouder Boer. "Maar de invulling van het omvangrijke terrein was lastig, zeker toen er definitief van woningbouw werd afgezien. De eerste gesprekken met het IVN dateren al uit 2014 en we zijn blij dat ze uiteindelijk tot dit geweldige initiatief hebben geleid."
IVN Oost-Achterhoek voorzitter Jacqueline Borgers-Collou bevestigde in haar uitleg het lange traject dat eraan vooraf ging. "In 2015 bestond het IVN 25 jaar en we wilden hier op een bijzondere manier aandacht aan schenken. Dus zochten we in 2014 naar een stukje grond binnen de bebouwde kom, desnoods een rotonde, om wat natuur aan te planten. Het aanbod van de gemeente om het rioolwaterzuiveringsterrein te gebruiken, leek onhaalbaar voor ons. Maar vrij snel daarna kwamen we in contact met de Stichting Vleermuizendorp Neede die vanwege de sluiting van haar huidige locatie in Neede een andere ruimte voor haar vleermuizententoonstelling zocht. Na enkele enthousiaste gesprekken hebben we tot deze bijzondere samenwerking besloten."
Voorzitter Henk Bolster van de Stichting Vleermuizendorp Neede wees in zijn toelichting op de bijzondere waarde van de expositie. "Regelmatig lenen wij delen van onze unieke expositie uit aan andere tentoonstellingen in Nederland. Sluiting van de huidige locatie zou mogelijk het einde betekenen van al dat prachtige materiaal dat we bezitten. Maar tevens ook van alle natuureducatieve activiteiten die we met bijvoorbeeld basisscholen doen. Dat mocht niet gebeuren."

De samenwerking levert een uniek project op dat volgens de initiatiefnemers alles behalve een vermaakpark wordt. De sleutelwoorden zijn natuur en fauna, educatie, duurzaamheid, historisch en industrieel erfgoed en natuurlijk vleermuizen. Het wordt bovendien een plek van en voor de buurtbewoners. Zij zijn ook uitdrukkelijk uitgenodigd hun bijdrage te leveren aan de plannen. Het totale plan behelst vijf fases en kost afgerond 1 miljoen euro. Tussen nu en eind 2017 moeten fases een en twee zijn afgerond. Zowel de provincie als de gemeente hebben hiervoor ieder 50.000 euro toegezegd. Dit geld valt binnen de oorspronkelijke bestemming van het destijds gealloceerde bedrag. In deze periode wordt het terrein herbestemd, opgeruimd en veilig gemaakt. In fase drie wordt het filter omgebouwd tot een ontmoetings-/expositieruimte. In fase vier wordt begonnen met het conserven van het terrein, waaronder begroeiing en bestrating en de bouw van een winterverblijf voor vleermuizen vallen. In de laatste fase tenslotte wordt de weide in het plan geïntegreerd. Iedere fase is een afgerond geheel en kent een eigen begroting. Als aanmoedigingspremie schonk de provincie al 5.000 euro.