Best Knowlegde Supplier Award winnaar Hielke Dijkstra van Trios uit Neede. Foto: Link Magazine
Best Knowlegde Supplier Award winnaar Hielke Dijkstra van Trios uit Neede. Foto: Link Magazine Foto:

Trios maakt wat niet te koop is

NEEDE - Het bedrijf Trios uit Neede heeft de prestigieuze Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2016 (DISCA'16) in de categorie Best Knowlegde Supplier gewonnen. Na ook al vorig jaar bij de beste vijf bedrijven genomineerd te zijn, mocht eigenaar Hielke Dijkstra dit keer op 30 november de eerste prijs in ontvangst nemen. De award is een jaar geldig en geeft de waardering van de klanten weer op het gebied van onder meer productkennis, leverbetrouwbaarheid, samenwerking en budgettaire afspraken.

Door Rob Weeber

'Trios staat voor alles wat niet te koop is.'
Het bedrijf staat in een uithoek op het Needse industrieterrein, een bescheiden plek die precies weerspiegelt hoe Dijkstra in het leven staat. Hij is een nuchtere, aimabele en bescheiden Fries en zal dat altijd blijven, hoeveel awards hij ook zal winnen. Ooit gaf hij les aan de HTS, tot hij 21 jaar terug zijn eigen bedrijf in de fijnmechanica begon met het vervaardigen van prototypes. Maar het zou absoluut geen doorsnee bedrijf worden. Trios groeide uit tot een wereldspeler in de business-to-business markt op het gebied van innovatieve technische oplossingen. Het fijne zit hier in het kleine, want de term micro heeft de overhand gekregen. Zo bedacht Trios bijvoorbeeld een grijpertje dat binnen een elektronenmicroscoop dienst doet. Ook ontwikkelt het chirurgisch materiaal voor oogoperaties en minieme aandrijfsysteempjes voor robotarmen. Is dat er dan allemaal nog niet? "Trios staat voor alles wat niet te koop is", begint Dijkstra. "Wij zijn een innovatief bedrijf dat een klantvraag omzet naar een bruikbare, mechanische oplossing, tegenwoordig zelfs op hele kleine schaal. Het is absoluut niet zo dat wij een pasklare oplossing hebben, het resultaat is altijd het gevolg van een intensieve samenwerking met de klant. Dat kan omdat wij slechts een bedrijf uit een betreffende branche als klant accepteren. Dat maakt dat je veilig zaken kunt doen met elkaar, waardoor je elkaar kunt versterken en uiteindelijk tot een optimaal resultaat komt. Daarnaast hebben wij de naam verder te gaan dan de concurrent. Wij geven nooit op en vinden altijd een oplossing, ook al lijkt dit onmogelijk."

Machine voor micro-dieptetrekken
Het bedrijf produceert alleen een zogenaamde 0-serie, een prototype om aan te kunnen tonen dat de bedachte oplossing ook werkt. Daarna neemt de klant alles over. Zelfs de tekeningen en opgedane kennis krijgt hij mee. De klanten zijn veelal multinationals in een oligopolische markt. Zij hebben verstand van hun markt en van de producttoepassing, Trios heeft kennis van materialen en techniek. Het proces begint altijd met een intakegesprek, waarna Dijkstra 14 dagen de tijd neemt om het gesprek om te zetten in een schets. Daarmee is tevens het eerste brainstormmoment in eigen bedrijf geweest. Vanaf dat punt gaat Trios samen met de klant op totdat uiteindelijk het gewenste resultaat is bereikt. Patentaanvraag heeft geen zin aangezien het product uniek is en bovendien voor een unieke klant. Toch heeft Dijkstra twee keer een uitzondering gemaakt. De eerste keer was toen hij een revolutionair sluitingssysteem voor kunststof containers uitvond. Later richtte hij een nieuw bedrijf hiervoor op. Enige tijd terug is er weer zo'n moment geweest waardoor een vinding binnenshuis is gebleven. Hij heeft er zelfs een nieuwe term voor bedacht en wereldwijd vastgelegd, micro-dieptrekken. De term betekent het mechanisch vervormen (uittrekken) van zeer dun 2D plaatmateriaal (40 micron) tot een 3D vorm van 0,3mm. Ook de machine is in eigen beheer uitgedacht en vervaardigd. Het dochterbedrijf Mubion dat zich bezig houdt met deze techniek krijgt inmiddels aanvragen uit de gehele wereld. Het is een technologie die nog niet bestaat en, zoals alles wat Trios maakt, 'nergens te koop is'.


www.trios.nl, www.fawic.nl, www.mubion.com