De uitreiking van de zilveren speld van de PCOB aan mevrouw Kottelenberg - te Kloese door mevrouw Busch-Kruisselbrink lid van de landelijke ledenraad PCOB. Foto: PR
De uitreiking van de zilveren speld van de PCOB aan mevrouw Kottelenberg - te Kloese door mevrouw Busch-Kruisselbrink lid van de landelijke ledenraad PCOB. Foto: PR Foto:

Jubileum PCOB Neede

NEEDE - De PCOB afdeling Neede vierde op zaterdag 26 november haar 25-jarig bestaan in zaal Hassink in Neede. In zijn openingswoord noemde de voorzitter Henk Markerink de Needse afdeling een actieve en gestaag groeiende kring. Dit is te danken aan de drie pijlers waarop de organisatie rust: omzien naar elkaar, ontmoeting en belangenbehartiging. Met enkele genodigden beleefden 160 leden in een uitstekende sfeer een gevarieerd middagprogramma. Zestien leden van het eerste uur werden in het zonnetje gezet. Twaalf van hen waren aanwezig en zij ontvingen de zilveren PCOB-speld en een roos; de vier anderen, die helaas verstek moesten laten gaan, krijgen de speld thuis overhandigd.

De 'Dree vrouwleu uut'n Achterhook' wisten het publiek te boeien met liedjes, verhalen, gedichten en sketches. Enkele PCOB-leden presenteerden een quiz -geënt op het tv programma '2 voor 12'- waarin ruime aandacht werd besteed aan de historie en doelstelling van de PCOB, en ook aan de vele activiteiten die de Needse afdeling ontplooit.
Een voortreffelijk buffet vormde de afsluiting van een zeer geslaagd feest.


'Bejaardentehuis was zo slecht nog niet'

BERKELLAND - Afgelopen woensdag sprak Henk Markerink, als voorzitter van de protestants-christelijke ouderenbond Neede, de commissie Bestuur en Ruimte van de gemeente Berkelland toe. Deze afdeling van de ouderenbond heeft circa driehonderd leden en behartigt de belangen van 50-plussers in Berkelland. Markerink bracht de groeiende behoefte onder de aandacht van ouderen aan een tussenvorm van opvang die lijkt op het vroeger zo vertrouwde bejaardentehuis. Tegenwoordig is echter het motto dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, het liefst in de eigen woning. Voor wonen met een vorm van begeleiding is tegenwoordig een indicatie nodig, waar veel ouderen volgens de gangbare regelgeving gewoon geestelijk en fysiek nog 'te goed' voor zijn.

Maar voor veel ouderen bestaat volgens Markerink de dag er uit dat je om 9.00 uit je bed wordt gehaald door de thuiszorg. Je middagmaal die dag maak je klaar met een druk op de knop van de magnetron. Rond 20.00 uur komt de thuiszorg weer om je klaar te maken voor de nacht. Bezoek is er die dag niet geweest. Dagen en nachten duren zo lang.

Markerink hield daarom een pleidooi. "Het lijkt zo mooi, zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Maar is het wel altijd de beste oplossing? Wat als je afhankelijk wordt van thuiszorg? Als je alleen komt te wonen? Als je kinderen niet in de buurt wonen of geen tijd hebben, en je buren ook allemaal overdag werken of ook ouder dan 70 zijn? Uit een rondgang in eigen kring en tijdens een open dag van Livio in Neede, komen er toch vaak andere geluiden boven tafel. Dat het toch wel handig en verstandig is als je woont in een omgeving waar alles dicht bij de hand is en waar je makkelijker aanspraak in de directe omgeving hebt. Een soort seniorenplein of –resort met alle voorzieningen in de buurt, zoals: artsen, tandartsen, de fysiotherapie, een fitnesscentrum, de opticien, de groenteboer, de supermarkt, het busstation, de markt, het wandelpark, een eetgelegenheden, de kerk, etc. Ouderen betalen dan zelf de huur- en zorgkosten."
De voorzitter van de PCOB Neede memoreerde in dat verband de zevende plek van Berkelland als meest MKB-vriendelijke gemeente van Nederland.

Hij vraagt zich af of er ook geen mogelijkheden op het gebied van de ouderenzorg liggen. Of daar niet meer rendement te halen is? Het wonen voor senioren in Berkelland, in de mooie Achterhoek, met alle noodzakelijke voorzieningen dichtbij, zou best beter gepromoot kunnen worden.

In de gemeenteraadsvergadering van 13 december staat het onderwerp wonen en zorg op de agenda. De uitdaging voor de gemeente is een visie op het wonen in Berkelland voor de (nabije) toekomt te formuleren. Samen met alle betrokkenen. De groeiende behoefte aan een tussenvorm van wonen voor ouderen had de verantwoordelijke wethouder Marijke van Haaren ook al eerder gesignaleerd. Henk Markerink doet een beroep op de commissie Bestuur en Ruimte en de Raad, om rekening te houden met deze behoefte onder ouderen.


Trekking Grote Clubactie 2016

BELTRUM - De landelijke trekking van de Grote Clubactie, waarvoor door VIOS-leden 920 loten zijn verkocht, heeft plaatsgevonden op 8 december.

De trekkingslijst is opgehangen in sporthal 'de Sonders'. Tevens is vanaf genoemde datum op www.clubactie.nl te checken of men in de prijzen is gevallen.

Wat de VIOS-trekking betreft zijn er prijzen gevallen op de volgende lotnummers: 0608838, 0608883 en 0609333. Wie in het bezit is van een van deze drie loten, kan het ingevulde lot sturen of mailen naar: M. Helmers, Avesterweg 30a, 7156 LE Beltrum, mail: avesterweg30a@gmail.com.