Het Eibergs Mannenkoor. Foto: PR
Het Eibergs Mannenkoor. Foto: PR Foto:

Advent- en kerstconcert Eibergs Mannenkoor

EIBERGEN - Op zondagmiddag 18 december vanaf 16.30 uur geeft het Eibergs Mannenkoor een advent/kerst concert in de Barokkerk Sint Franciscus in Zwillbrock. Hiermee wordt een oude traditie in ere hersteld. 'Advent' betekent 'verwachting'. Verwachting in de tijd naar het kerstfeest toe. In de sfeervolle barokkerk worden liederen gezongen en gespeeld die naar het grote kerstfeest verwijzen.

Naast het Eibergs Mannenkoor verlenen Jorrick Simmes op piano en Joost Hettinga op trompet en bugel, hun muzikale medewerking. Beiden hebben op het conservatorium hun opleiding gevolgd en/of afgerond.
Het geheel staat onder leiding van dirigent Wim Ruessink. Entree gratis. Vrije gift bij de uitgang is welkom.


Zorgvraag stabiliseert en intensiveert

Nu verder innoveren en transformeren

BERKELLAND - De vierde voortgangsrapportage van het 3D Monitoringsplan geeft inzicht in trends en cijfers over de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet. Zo zien we dat de vergrijzing en ontgroening in Berkelland in 2016 doorzet, maar dat de zorgvraag qua omvang stabiliseert en tegelijkertijd lichtelijk intensiveert (door bijvoorbeeld de verschuiving van huishoudelijke hulp naar begeleiding). Financieel komt de gemeente in 2016 uit met de middelen die de gemeente vanuit het Rijk heeft gekregen.

Wethouder Van Haaren: "2016 loopt op zijn einde. Uit deze vierde voortgangsrapportage blijkt dat we grip hebben op de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet. De decentralisatie van de nieuwe taken is daarmee afgerond. Nu is onze prioriteit om door te gaan met innoveren en transformeren. Dat is nodig om in de toekomst met minder geld ook goede ondersteuning te kunnen bieden."

Enkele highlights uit de vierde voortgangsrapportage:
Cliënttevredenheid: In regionaal verband is de klanttevredenheid/klantervaringen onderzocht van inwoners die in het jaar 2015 ondersteuning hebben gekregen. Deze resultaten worden beschouwd als een nulmeting. Er zijn vragen gesteld over het contact met de aanbieder, de kwaliteit van de ondersteuning en wat de ondersteuning opgeleverd heeft. Het overgrote deel van de cliënten blijkt positief te zijn over de geboden zorg en ondersteuning (Wmo en Jeugd). Wel komt uit het onderzoek onder andere naar voren dat veel mensen nog niet op de hoogte zijn van de onafhankelijke cliëntondersteuner. De komende tijd wordt daar meer aandacht voor gevraagd.

Bezwaren: In 2016 zijn er tot 1 november 14 Wmo-bezwaarschriften ingediend en twee Jeugdwet –bezwaarschriften. Deze bezwaarschriften zijn in behandeling genomen door de bezwaarschriftencommissie; de gemeente zet bij een bezwaar van een inwoner in op mediation. Tot nu hebben de bezwaarschriften niet tot een rechtszaak geleid.

Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) vouchers: De HHT-regeling houdt in dat cliënten/inwoners voor vijf euro (exclusief uitvoerings-/transactiekosten) een voucher kunnen kopen waarmee zij een uur huishoudelijk hulp kunnen inkopen met een waarde van 22 euro. Het lijkt er op dat het aantal aan te kopen vouchers in 2016 niet (ver) boven de 7000 stuks (lees 7000 uren) zal uitkomen. Ervan uitgaande dat alle verkochte vouchers ook dit jaar nog worden besteed, betekent dit dat de kosten die worden gemaakt in 2016 in het kader van de HHT-regeling circa 125.000 euro zullen bedragen.

Mantelzorgwaardering: Ook in 2016 heeft de gemeente weer een oproep gedaan aan mantelzorgers en -ontvangers. Er kon door de mantelzorgontvanger een online aanvraag gedaan worden voor de waardering van € 100,-. Tot nu toe hebben 465 mantelzorgers en -ontvangers een aanvraag ingediend. Bovendien hebben 50 mantelzorgers op 12 november genoten van een verwendag bij HCR Prinsen in Haarlo.

Verwacht financieel resultaat 2016
Op basis van prognoses verwacht de gemeente op het gebied van Wmo en Jeugdwet over 2016 een positief financieel resultaat van circa € 900.000,-. Echter, in 2017 wordt de gemeente door het Rijk met € 2,1 miljoen gekort. Dit betekent dat, bij gelijkblijvende lasten, Berkelland in 2017 niet uitkomt met het geld dat de gemeente van het Rijk ontvangt. Bij de jaarrekening 2016 zal het definitieve resultaat over 2016 bekend worden en is ook duidelijk in hoeverre de gemeente in 2017 al dan niet moet bijsturen.


Bridgeclub Neede sluit tweede ronde af

NEEDE - De zesde en laatste zitting van de tweede ronde bij de bridgeclub Neede e.o. is gespeeld op donderdag 1 december.

Deze ronde werd in de A-lijn gewonnen door Greet Dutmer en Jopie Peuscher. Zij eindigden 56,65 %. Vlak na hen eindigden Hildegard Zacharias en Ed Heijna op de tweede plaats met 55,45 %. Hans Maatkamp en Ab van Os werden derde. De laatste drie paren degradeerden naar de B-lijn.
In de B-lijn werden Joke Korterink en Dinie te Lintelo eerst met 60,22 %. Ine en Wim Segerink eindigden op de tweede plaats en Ria en Tony Reith werden derde.
Deze drie paren promoveren naar de A-lijn.