Timmerije-directeur Wim Simons met de tweede prijs voor Best Knowlegde Supplier 2016. Foto: Link Magazine
Timmerije-directeur Wim Simons met de tweede prijs voor Best Knowlegde Supplier 2016. Foto: Link Magazine Foto:

Timmerije produceert geen bestaande producten

NOORDIJK - Men zegt wel dat Achterhoekse bedrijven zichzelf te weinig op het podium zetten en daardoor te weinig opvallen, maar het is maar de vraag of dit waar is. In ieder geval geldt het niet voor Timmerije uit Noordijk (Berkelland). Het bedrijf werd vorige week tweede bij de prestigieuze Dutch Industrial Suppliers & Customer Awards 2016 (DISCA'16) in de categorie Best Knowlegde Supplier. Ook in 2014 bezette zij deze plek al eens. Als je bedenkt dat de nominatie geheel buiten de eigen invloedssfeer plaatsvindt, het is de klant die kiest, dan doe je tenminste stilzwijgend een heleboel goed.

Wim Simons is directeur van het bijna 85 jaar oude spuitgietbedrijf dat al meer dan een halve eeuw in het landelijk gelegen Noordijk is gevestigd. Hij is uiteraard zeer tevreden over de tweede plek die is behaald. Maar wat in zijn ogen nog veel belangrijker is, zijn de prestaties van het voltallige bedrijf die erachter zitten. De beloning is feitelijk een resultante van alle inspanningen, kennis en bevlogenheid van de goed opgeleide technische medewerkers. "Wij produceren geen bestaande producten', aldus Simons. "Iedere aanvraag wordt door onze eigen mensen tot een haalbaar eindproduct uitgewerkt. Met kant en klare tekeningen kunnen we niets. De techniek van spuitgieten is dermate complex dat je zonder voldoende kennis nooit tot een goed eindresultaat komt. Met spuitgieten combineer je techniek, functionaliteit en vormgeving. Dit vereist onder meer specialistische kennis op het gebied van reologie (vloeistofstromen), materialen en procestechnologie. Al deze kennis stoppen we feitelijk in de te bouwen matrijs, ons eigenlijke proces. Als deze spuitgietvorm niet goed is, dan heb je een groot probleem. De klant krijgt uiteindelijk van ons een ultiem advies over het eindresultaat. Hij kan er dan vanuit gaan dat het betreffende product aan alle wensen en eisen voldoet."

Het bedrijft heeft altijd een goede naam gehad, maar ook helaas op de rand van sluiting gestaan. Met de komst van Simons, zo'n 6 jaar terug, is het bedrijf meer naar buiten gericht. De oude technische verworvenheden zijn als het ware weer opgepoetst en vermengd met nieuwe inzichten en doelen. Techniek echter was en is datgene waar alles om draait. Je kunt geen vragen beantwoorden en ook niet stellen, als je niet weet hoe het werkt. Alle medewerkers zijn dan ook technisch geschoold, inclusief Simons zelf, die een werktuigbouwkundige achtergrond heeft. De sfeer is bovendien collegiaal en uitdagend en het verloop minimaal. Allemaal ingrediƫnten die het bedrijf in staat stellen om de hoogste standaard te bereiken. Zo voldoet het aan alle eisen voor de automobielindustrie (ISO TS). Timmerije is vooral ook specialist in 2-componenten spuitgietwerk, een combinatie van harde en zachte materialen. Een kinderzitje voor in de auto bijvoorbeeld bestaat uit een harde schaal, maar het heeft ook een zacht deel, een meegespoten leesbare stikker die niet door het kind kan worden losgetrokken.

Een geheel nieuwe ontwikkeling bij Timmerije is digitaal printen. Ook hier was er geen sprake van een klant en klaar product. Men zocht een machine voor een bepaalde toepassing, maar kocht uiteindelijk een Australische machine die er niet voor gemaakt was, maar wel de gezochte oplossing bood. Dit gegeven is volgens Simons kenmerkend voor Timmerije. Niet voor niets omschrijft hij het bedrijf als een "doe-bedrijf". Men is vindingrijk en geeft niet op. De komende jaren investeert het bedrijf veel in slimme techniek, industrie 4.0. Het test al twee jaar geavanceerde soft- en hardware. Met de nieuwe techniek blijft het bedrijf voorop lopen in de spuitgietbranche. Maar net zoals zoveel andere Achterhoekse bedrijven blijft de nuchterheid de boventoon voeren: "je moet gewoon doen wat je belooft".


www.timmerije.nl