Martijn Ten Brinke aan het werk tijdens het programma Bewegen werkt! Foto: Rob Weeber
Martijn Ten Brinke aan het werk tijdens het programma Bewegen werkt! Foto: Rob Weeber Foto:

Bewegen werkt! voor rentree op arbeidsmarkt

BERKELLAND - Bewegen werkt! Dit is de titel van een nieuw experiment van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en de Sportfederatie Berkelland (SFB) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt letterlijk en figuurlijk weer in beweging te krijgen. Ieder maandag- en donderdagochtend verzorgt de SFB gedurende twintig weken een fitnessprogramma voor vijftien inwoners uit Berkelland, compleet met een gezonde lunch op de maandag. Doel is ze fysiek en mentaal sterker te maken voor een mogelijke rentree op de arbeidsmarkt. Het programma is een co-financieringsproject van de gemeente, de SDOA en zorgverzekeraar Menzis.

Door Rob Weeber

Het is koud op de maandagochtend, maar de deelnemers hebben er niet zoveel last van. Zij spannen zich tot het uiterste in, geholpen door de aansporingen van SFB medewerksters Qwenda Kuitert en Anne Waanders. Op het voetbalveld van de Sportclub Neede ligt een klein circuit uitgestald, variƫrend van touwtje springen tot bruggetje maken met de rug. Een van de deelnemers is Needenaar Martijn Ten Brinke. Hij zit inmiddels negen jaar zonder baan en erkent dat het steeds lastiger werd om actief te blijven. Toen de SOA hem vroeg om mee te doen, heeft hij dan ook niet geaarzeld. Het meedoen is weliswaar vrijblijvend, maar men wordt wel geacht de twintig weken vol te maken. De eerste paar weken had hij naar eigen zeggen flinke spierpijn, maar inmiddels zit de groep op bijna de helft van het aantal weken en is hij gewend aan het nieuwe begin van de week. Het heeft niet alleen effect op de lichamelijke conditie, maar hij ziet ook het sociaal contact onderling toenemen. Sommige deelnemers rijden al met elkaar mee. Het sportieve gedeelte draagt duidelijk bij aan de sociale cohesie van de groep en de sociale vaardigheden van de individuele deelnemers. Als de eerste twintig weken voorbij zijn, wordt het programma vervolgd met de SDOA Motus training, gericht op het uitstromen naar een betaalde baan of naar vrijwilligerswerk.

Qwenda Kuitert legt het programma uit. "We hebben met een heterogene groep te maken, iedereen vertrekt vanuit een eigen startpositie. De doelstelling tijdens de eerste tien weken is dat de deelnemers fitter worden en bovendien contact met elkaar maken. Daarna maken we een tussenbalans op om te zien waar ze staan. Afhankelijk daarvan gaan we meer individueel te werk. We bekijken dan bijvoorbeeld ook samen de interesse en aanleg voor een bepaalde sport die ze na de twintig weken kunnen gaan beoefenen. Na twintig weken vallen ze weer geheel onder de verantwoordelijkheid van de SDOA. We hopen dan wel dat ze voor een sport kiezen, zodat de kans op terugval minimaal is. Door buiten te sporten hopen we het vervolgproces wat te stimuleren, buiten sporten kun je namelijk altijd."