Het fanatieke Ruurlose zestal:  Mathijs, Janne en Emil (6) Bleumink en Jorin, Fedde en Siebe (8) Kasteel. Foto: Jan Hendriksen.
Het fanatieke Ruurlose zestal: Mathijs, Janne en Emil (6) Bleumink en Jorin, Fedde en Siebe (8) Kasteel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jeugd verzamelt fanatiek kerstbomen in

Ruurlo – We hebben amper tijd om hun namen te noteren. Ze willen verder om op deze druilige eerste woensdagmiddag van het jaar zoveel mogelijk kerstbomen te verzamelen. En dat doet het zestal 'slepend'. Vanuit de School- en Kerkstraat slepen Mathijs (10), Janne (9) en Emil (6) Bleumink en Jorin (11), Fedde (9) en Siebe (8) Kasteel fanatiek de kerstbomen naar het verzamelpunt op het Zuivelplein. Dat kost de nodige energie maar levert een leuk zakcentje op in de kerstvakantie.

Door Jan Hendriksen

Het was vorige week weer tijd voor de jaarlijkse inzameling van kerstbomen die de gemeente Berkelland organiseert. Op maar liefst dertien locaties in Berkelland konden de bomen door de kinderen ingeleverd worden. Mathijs Bleumink fungeert deze middag als 'penningmeester' van de Ruurlose inzamelingsgroep. Telkens als het zestal weer een partij bomen aflevert ontvangt hij uit handen van de Berkellandse buitendienstmedewerkers Dinant ter Maat of Frank Goldewijk voor elke afgeleverde boom vijftig euro cent. Trots glijden de muntstukken in de zakken van Mathijs jas. Intussen arriveren Robbin (15) en Evelyne (7) Overbeek samen met hun vader Stef ook bij de Ruurlose inzamellocatie. Stef heeft voor zijn zoon en dochter zijn oude Guldner tractor uit 1967 van stal gehaald. Achter in de heffing hangt een bak waarmee Robbin en Evelyne de bomen vervoeren. Tientallen bomen vinden de weg naar inzamellocatie. "Maar er liggen minder kerstbomen langs de weg omdat de mensen de kerstboom tot Driekoningen (6 januari) laten staan", zo weet Robbin te vertellen. De kerstbomen worden door de gemeente versnipperd. In Ruurlo werden in totaal 185 bomen ingezameld. Vorig jaar waren dat er nog 240 en in 2015 bedroeg het aantal 272. In totaal verzamelde de Berkellandse jeugd vorige week 1706 kerstbomen in. Vorig jaar bedroeg dit aantal 1960 en begin 2015 1789 stuks. Aantallen per inzamellocatie: Beltrum 113; Borculo 123; Eibergen (twee locaties) 574; Geesteren 25; Gelselaar 37; Haarlo 13; Neede (twee locaties) 562; Noordijk 39; Rekken 20; Rietmolen 15; Ruurlo 185.