Platform BV Berkelland-voorzitter Erna Koeslag tijdens haar presentatie. Foto: Bastiaan Hopster – Ikkijkevenrond.nl
Platform BV Berkelland-voorzitter Erna Koeslag tijdens haar presentatie. Foto: Bastiaan Hopster – Ikkijkevenrond.nl

'Samenwerking' toverwoord bij Platform BV Berkelland

BERKELLAND - Als het aantal bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van het Platform BV Berkelland bij het CVJO illustratief wordt voor een het succes in 2017, dan belooft het een mooi jaar te worden. Dat was sowieso de boodschap van de vorig jaar aangetreden voorzitter Erna Koeslag.

Door Rob Weeber

In de opening van haar toespraak wees ze op de start van haar werkzaamheden, waarin het woord gewenning een belangrijke plek had, niet in de laatste plaats vanwege haar eigen nieuwe ideeën en inzichten. Nu dat achter de rug is, staat niets meer een succesvolle samenwerking tussen en met de deelnemende partners in de weg om te zorgen dat Berkelland een welvarende gemeente blijft. Het gekozen thema voor 2017 is dan ook 'samenwerking'.
Koeslag wees in dit verband op de noodzaak voor de partners om nog meer en beter met elkaar samen te werken en te communiceren. Er ligt een aantal maatschappelijke en economische thema's, zoals verduurzaming en de circulaire economie, waarbij iedereen elkaar nodig heeft. Berkelland kent mooie ondernemingen en is afgelopen jaar tot de op een na vriendelijkste MKB-gemeente in Gelderland verkozen. Maar dat mag zeker niet het eindpunt zijn. Men moet het in Berkelland volgens haar nog meer stimuleren en durven uitdragen. De samenwerking tussen de partners zal op de belangrijkste onderwerpen voornamelijk project-gestuurd zijn. Koeslag sloot af met de oproep naar iedereen om voor actief en kritisch te zijn.

Als eerste spreker was wethouder Economische Zaken Han Boer haar al voorgegaan. Ook de gemeente, vaste partner van het platform, heeft veel vertrouwen in de ontwikkeling van het Platform BV Berkelland, hoewel er ook wel een paar kanttekeningen waren, zoals het opschorten van het ondernemersfonds. Desalniettemin kondigde hij trots aan dat in 2017 het buitengebied en de bedrijventerreinen op glasvezel worden aangesloten. In het laatste geval vooralsnog voor degenen die zich hebben aangemeld. Met het tot stand komen van dit project loopt de gemeente een jaar vooruit op de planning.
In de breedte gezien gaat het volgens Boer goed met het economisch klimaat in Berkelland. De aantrekkende economie heeft een positief effect op de vraag naar bedrijfskavels. De leegstand vermindert, zij het dat het nu voornamelijk nog uit de groei van de bestaande bedrijven komt. Wel waarschuwde hij in dit verband voor een mindere binding met de gemeente als gevolg van de internationalisering van veel bedrijven. Groei met lokale ondernemers kan dit tegengaan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zullen een grotere rol gaan spelen, maar de zorg geldt ook het hoger opgeleid personeel. Niet voor niets wordt er een samenwerkingsproject met de Universiteit Twente aangegaan. Tenslotte worden de banden aangehaald met Duitse buurgemeenten als Vreden.

Boer bedankte ook het CVJO als aanjager van nieuw lokaal ondernemerstalent. Het past mooi in de filosofie van Berkelland om een goed functionerend economisch klimaat te realiseren. Landelijk gezien is Berkelland de zevende MKB-vriendelijkste gemeente.