Leerlingen van AOC-Oost in actie tijdens de schermles. Foto: PR
Leerlingen van AOC-Oost in actie tijdens de schermles. Foto: PR Foto:

WW Achterhoek eind 2016 lager dan verwacht

ACHTERHOEK - Eind 2016 telt de Achterhoek nog 6.958 WW-uitkeringen. Dat zijn er ruim duizend minder dan eind 2015. Deze daling met 13,3% is de sterkste daling in Nederland. Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek komt daarmee ook lager uit dan begin 2016 werd verwacht. De motor achter deze gunstige ontwikkeling is de economische groei die in veel sectoren leidt tot meer banen en vacatures.

Door de gunstige ontwikkeling van de economie daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek in 2016 gestaag. Op jaarbasis was de daling van het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek het sterkst van alle arbeidsmarktregio's in heel Nederland.
Afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek in bijna alle sectoren, vooral in de industrie, de bouw, detailhandel, vervoer & opslag en bij uitzendkrachten. Opvallend is ook de daling in zorg & welzijn. Door besparingen en decentralisaties in de zorg stagneerde deze banenmotor in de loop van de crisis. Het aantal WW-uitkeringen nam toen in korte tijd sterk toe. In de loop van 2016 tekent zich een kentering af. Voor zorg & welzijn komt weer meer geld beschikbaar en voor verschillende functies zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt al weer gunstig. Dat geldt bijvoorbeeld voor verzorgenden en hbo-verpleegkundigen.

De prognose van UWV van eind mei ging voor de Achterhoek uit van 7.200 WW-uitkeringen eind 2016. Uiteindelijk kwam het aantal uitkeringen zelfs nog lager uit, doordat de economie sterker groeit dan verwacht. Dat werkt door in meer banen en vacatures, waardoor de werkloosheid sterker kan dalen. Op 30 januari 2017 komt UWV met een update van de landelijke prognose van de arbeidsmarkt.


Vijf nominaties voor Beste Boek Achterhoek en Liemers

BERKELLAND - De vijf nominaties voor de verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016 zijn bekend. Een van de genomineerde boeken is Berkel, Mijn leven als rivier.

Voor de 19e keer organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgmers.oedcentrum Achterhoek en Liemers de verkiezing van het Beste Boek Achterhoek en Liemers. Het Beste Boek wordt door een onafhankelijke jury gekozen uit de in 2016 uitgekomen boeken waarin de Achterhoek of de Liemers op enige wijze een rol spelen.
De vijf genomineerde boeken zijn: Rijpstra's ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd. Auteur: Arend Hulshof. Een boek over Johannes Rijpstra, oud-burgemeester van Zelhem. De auteur onderzocht
waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde en er op een ander moment tegenin ging. Hij stelt de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is.
Ode aan de Achterhoekse Motorcross. De legendes, de circuits, de verhalen. Auteurs: Peter Rietman en Willy Hermans. Prachtige verhalen en anekdotes over de motorcross in de Achterhoek. Over de historie
van motorverenigingen, legendarische kampioenen en ambities van jonge talenten. Met veel unieke en spectaculaire foto's.
Berkel – Mein Leben als Fluss/Mijn leven als rivier. Auteur: Doris Röckinghausen. Een boek vol fascinerende liefdesverklaringen aan de Berkel, weergegeven in fotografie, schilderkunst en poëzie. Een uitnodiging om de Berkel en de bezienswaardigheden op de oever in alle facetten te ontdekken en te beleven.
Bontebrug, Auteur: Jonah Falke. Een klassieke coming of age roman over Robert Lowenthal die als Achterhoeker zijn weg probeert te vinden in Amsterdam. Een schuurfeest tegenover een vernissage, het dorpscafé tegenover het Rembrandtplein. Kiest de hoofdpersoon voor het kalme leven of volgt hij zijn tomeloze ambitie?
Jaarboek Achterhoek & Liemers, deel 40 Redactie: P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern. Een bloemlezing over het hoofdthema 'Grenzen' en andere onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten.
Op zaterdag 4 maart 2017 vindt tijdens een feestelijke bijeenkomst de bekendmaking plaats van het 'Beste Boek 2016'. De bijeenkomst is tevens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers. Ook dit jaar verschijnt het boekenweekgeschenk Flonkergood. Programma van deze bijeenkomst volgt.


AOC-Oost Borculo schermt

BORCULO - Zo'n 85 leerlingen van het AOC Oost te Borculo kregen op vrijdag 20 januari schermles van schermbondscoach Georges Derop van schermvereniging Surtout met locaties in Zutphen, Apeldoorn en Doetinchem in opdracht van de Sport Federatie Berkelland. Na het voetenwerk geoefend te hebben werd het reactievermogen van de leerlingen getest. Daarna werden pas het schermvest, -handschoen en –masker en de sabel erbij gepakt. Het partijspel, wie scoort er als eerst vijf treffers, is en blijft toch het leukst en leverde mooie gevechten op. De foto's en filmpjes van de schermlessen staan op sportfederatieberkelland.nl en op de facebookpagina.