Joost van Oostrum (l) en voorzitter Jan Koolschijn van het Rode Kruis Berkelland bij de aftrap. Foto: Jan Hendriksen
Joost van Oostrum (l) en voorzitter Jan Koolschijn van het Rode Kruis Berkelland bij de aftrap. Foto: Jan Hendriksen

Rode Kruis Berkelland start project 'Rode Kruis aan Huis' in Ruurlo

Ruurlo – Staat er op elke verdieping een telefoon? Liggen er losse kabels of kleedjes in huis? Zijn de vloeren in de badkamer en de wc voorzien van een antisloplaag? Hangen er in uw huis rookmelders? Wordt er wel eens gerookt in uw slaapkamer? Wordt de CV ketel, geiser en of gaskachel jaarlijks gecontroleerd en schoongemaakt? Zit er een speciaal slot op de schuifpui? Staat uw fiets, brommer, of scooter op slot in uw berging of garage? Hangt er een adreslabel aan uw sleutelbos? Is er een buitenverlichting? Het zijn zomaar willekeurig een tiental vragen uit de veiligheidschecklist uit het Rode Kruis project 'Rode Kruis aan Huis' waarin wordt gekeken naar inbraakpreventie, brandpreventie en valpreventie. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland gaf vrijdag 20 januari bij de Coop in Ruurlo het startschot voor dit project.

Door Jan Hendriksen

Joost van Oostrum was de eerste burger van Berkelland die de veiligheidscheck daadwerkelijk invulde en vorige week de bevindingen deelde met het publiek dat aanwezig was bij de aftrap van het project. En het moet gezegd worden. De familie Van Oostrum voldoet bijna aan alle eisen die de veiligheidschecklist weergaf. De checklist bevat drie hoofd onderwerpen: 'Hoe voorkomt dat u thuis valt'?, 'Voorkom brand bij u thuis'? en 'Voorkom inbraak bij u thuis'? Op de checklist wordt uitgebreid advies gegeven als men niet aan de 'voorschriften' en 'adviezen' voldoet. Ook wordt er advies gegeven dat het niet overbodig is om een noodpakket samen te stellen bij kleinschalige noodsituaties zoals uitval van elektriciteit. Verder bevat de checklist een aantal adviezen in voorbereiding op extreme weersomstandigheden zoals winterweer, hitte, storm en overstroming.

Pilot Project
Omdat steeds meer mensen langer thuis blijven wonen startte het Rode Kruis Berkelland samen met Coop Ruurlo dit project. "Het project is gericht op senioren en mensen die om wat voor reden dan ook meer zorg nodig hebben", zo verklaarde voorzitter Jan Koolschijn van het Rode Kruis Berkelland. Het project betreft een pilot. De Rode Kruis vrijwilligers komen aan huis om samen met de bewoner een veiligheidscheck te doen. De vrijwilligers hebben een gedegen training van onder andere fysiotherapeut, brandweer en politie gehad. In gesprek met de bewoner maken de vrijwilligers een rapportage en geven daarna tips over wat er verbeterd kan worden is.

Het 'Voormekaarteam' van Berkelland ondersteunt het project en biedt hulp waar nodig. Ondertussen is het Rode Kruis Berkelland ook een samenwerking aangegaan met 'Zlim thuis', onderdeel van Kruiswerk Achterhoek. Met de samenwerking tussen het Voormekaarteam, Zlim thuis en de Onafhankelijke Senioren Vereniging (OSV) Berkelland denkt het Rode Kruis dat het project nu al laat zien dat samenwerking de moeite loont. In de Coop is een informatie stand waar men zich kan opgeven voor het project. Op 27 januari is er om 20.00 uur een bingoavond in 't Kulturhus in Ruurlo in het kader van het project 'Rode Kruis aan Huis'. Tijdens deze avond krijgt men ook meer informatie over het project. Opgave voor deelname aan de bingo en het project: Desiree Nusink: tel. 06-11758134 of dnusink@rodekruis.nl. Voor meer informatie: www.rodekruis.nl/afdeling/berkelland.