Het was zondag perfect schaatsweer. Foto: Jan Hendriksen.
Het was zondag perfect schaatsweer. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Eindelijk was het weer eens zover!'

Ruurlo – Eindelijk was het weer eens zover! De ijsbaan in Ruurlo was zondag open voor publiek. Vier jaar had schaatsminnend Ruurlo moeten wachten. Maar nu was het verantwoord. Al ver voor het openingsuur om elf uur stonden de schaatsliefhebbers zondagmorgen voor de toegangspoort aan de Wiersseweg. In de nacht van zaterdag op zondag was de ijsvloer voldoende aangegroeid om de baan open te kunnen stellen. En daar werd door het publiek massaal gebruik van gemaakt. Het was zondagmiddag een ongekend druk op de baan. Ook van ver buiten Ruurlo kwamen de schaatsliefhebbers naar de Wiersseweg. De bestuursleden van IJsclub hadden eindelijk weer eens eer van hun tomeloze inzet.

Door Jan Hendriksen

"Het is zover! Met de flinke vorst van vannacht is onze ijsvloer voldoende aangegroeid om open te gaan. Vandaag zijn wij vanaf 11.00 uur geopend. Hopelijk tot snel", zo mailde de webmaster van IJsclub Ruurlo zondagmorgen om 8.34 uur naar alle ijsclubleden die zich digitaal hadden aangemeld voor de laatste nieuwtjes van de ijsclub. En zie: Henk Burgers (62) uit Ruurlo stond om 9.15 uur al voor de toegangspoort. Hij was de eerste die de baan op wilde. De 'ijsmeesters' van IJsclub Ruurlo waren nog druk aan het vegen. Burgers kreeg toestemming. "Nu of nooit", zo was het motto van Burgers die wekelijks zijn baantjes 'trekt' op de kunstijsbaan van De Scheg in Deventer. "Er gaat niets boven natuurijs", aldus de Ruurloër.

Prachtig
Onder prachtige weersomstandigheden kon er geschaatst worden. En de ijsvloer was ook perfect. Op het middenterrein probeerde Simon Klein Kranenbarg (8) de eerste beginselen van het schaatsen onder begeleiding van zijn Ruurlose broer Jeroen (13) en zus Maureen (15) onder de knie te krijgen. Het ging nog met vallen en opstaan. Maar naar gelang de tijd vorderde kreeg Simon de slag steeds meer te pakken. Jeroen toonde trots zijn halve hoge Noren schaatsen. "Die zijn zestig jaar oud en van mijn opa geweest die nu de baan aan het vegen is." En inderdaad Gerrit Klein Kranenbarg (71) bevestigde de woorden van zijn kleinzoon. "Daarop heb ik schaatsen geleerd. Ik heb ze op twaalfjarige leeftijd van Sinterklaas gekregen", zo herinnert Gerrit zich. Intussen is de 'aanhang' van de bestuursleden van IJsclub Ruurlo in de kantine van de ijsbaan druk in de weer om de chocolademelk op te warmen. PR-man Geert Cornelissen ziet alle bedrijvigheid met genoegen toe. De 'Piet Paulusma' van Ruurlo die steevast voor ludieke filmpjes op de website van IJsclub Ruurlo zorgt, laat weten dat men vorige week het waterpeil onder de ijsvloer heeft laten 'zakken' waardoor de ijsvloer bijna op de grond rustte. "En deze 'tactiek' heeft er toegeleid dat we de baan zondag konden openen. En daar zijn we best wel een beetje trots op", aldus de altijd enthousiaste Cornelissen.

Talloze kinderen kwamen met hun ouders naar de Ruurlose ijsbaan toe. Foto: Jan Hendriksen.