Brandgevaar ligt op de loer in alledaagse situaties; Het belevingshuis moet bijdragen aan bewustwording. Foto: PR
Brandgevaar ligt op de loer in alledaagse situaties; Het belevingshuis moet bijdragen aan bewustwording. Foto: PR Foto:

Zien en doen is beleven in speciaal huis

VARSSEVELD/REGIO - Veiligheid in en om huis blijft voortdurend een onderwerp om aandacht aan te schenken. Want ongemerkt kunnen er risicovolle situaties ontstaan waarvan men zich niet bewust is. Zorginstelling De Lichtenvoorde heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en besteedt daar veel aandacht aan. In Varsseveld wordt op 1 februari een belevingshuis geopend waar cliënten en medewerkers van de zorginstelling kunnen zien en ervaren waar risico's kunnen ontstaan.

Door Walter Hobelman

De Lichtenvoorde heeft voor het belevingshuis de samenwerking gezocht met de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). Zowel de VNOG als De Lichtenvoorde hebben uit de dagelijkse praktijk een goed beeld van brandonveilige situaties. "Dit hebben wij zo veel mogelijk proberen na te bootsen in dit belevingshuis", zegt Suzanne Schmid, coördinator van dit project van De Lichtenvoorde.

In het belevingshuis zijn diverse kamers ingericht en dat is tot in detail gedaan. In een woonkamer, slaapkamer en keuken is zichtbaar gemaakt waar de risico's schuilen. Tijdens de rondleiding kunnen bezoekers met een iPad met daarop een speciale app interactief door de belevingswoning lopen.

"De iPads worden ter plaatse uitgereikt. Via de app kan men op het beeldscherm door de belevingswoning lopen en op verschillende brandgevaarlijke situaties klikken, waarna een filmpje start of stukje tekst verschijnt", verduidelijkt Schmid.

En hoewel men denkt dat men wel weet wat de gevaren zijn helpt een rondleiding door het huis bezoekers toch aan een paar nieuwe aandachtspunten. "Voor mijzelf waren 'de mobiel gedurende de nacht in de oplader laten' en 'het doekje met meubelolie in de meterkast' wel eyeopeners", bekent Schmid. "Mensen boenen hun meubels en stoppen het doekje en de boenolie bij elkaar vervolgens in bijvoorbeeld de meterkast of een andere kleine ruimte. Dat spul is licht ontvlambaar met alle gevolgen van dien."

Maar ook het mobieltje (al dan niet aan de oplader) 's nachts onder het hoofdkussen is een risicofactor. "Aangezien we bij De Lichtenvoorde ons richten op zorg voor mensen met een beperking, waaronder jeugdigen, is dit wel een aspect dat we graag aan onze cliënten willen laten zien", benadrukt Schmid. "Alles met als doelstelling om het bewustzijn van risico's te vergroten. Wasdrogers, mobieltjes, stekkerdozen, sigaretten, het zijn allemaal op het oog onschuldige dingen, maar verkeerd gebruik kan grote gevolgen hebben."

De Lichtenvoorde doet al veel aan preventie en voorlichting, meent Schmid. "Slechts één keer per jaar aandacht besteden aan brandveiligheid is niet genoeg, je moet het met elkaar borgen. Daar komt bij dat we bij De Lichtenvoorde verder willen gaan dan alleen maar het volgen van de wet- en regelgeving. We hebben ons eigen audit systeem omtrent brandveiligheid. Want voldoen aan het bouwbesluit is mooi, maar wat zijn de daadwerkelijke risico's in de praktijk? Hier is dagelijks aandacht voor."

Daarnaast wordt jaarlijks binnen de veertig woon-zorglocaties een ontruimingsoefening gehouden. "Dat doen we met onze cliënten, die soms zelfstandig wonen met begeleiding, maar ook met familie en personeel. Het mooie is dat je daarna ziet dat men elkaar weer scherp houdt en bewuster omgaat met veiligheid."

De belevingswoning aan de Dames Jolinkweg wordt niet alleen door De Lichtenvoorde gebruikt. Het is de bedoeling dat vanuit een maatschappelijke gedachte ook andere partijen en scholen een bezoek aan de belevingswoning kunnen brengen.
Dit zal gebeuren onder begeleiding en op afspraak met de veiligheidsregio. Daarvoor kan men contact opnemen met Marcel Boekholt van de veiligheidsregio, tel. 055-548 3636.