Harpiste Maaike Bosscher speelt met TOP orkest. Foto: PR
Harpiste Maaike Bosscher speelt met TOP orkest. Foto: PR Foto:

Muziek spreekt boekdelen

BORCULO - TOP orkest geeft op zondag 12 februari een concert met het thema 'Muziek spreekt boekdelen'. Bekende boeken worden muzikaal worden vertolkt. Harpiste Maaike Bosscher treedt op als solist. Het concert begint om 15.00 uur in het Muziekcentrum Borculo, Haarlosweg 7. Het aantrekkelijke van het programma is dat het publiek zich direct kan inleven in de muziek. Bekende verhalen zijn het uitgangspunt geweest. Zo is te horen hoe alle dieren de Ark van Noach ingaan en wordt het stripverhaal van Kuifje en de Prisoners of the Sun uitgebeeld. Andere verhalen zijn het epische diergedicht over Reinaert de Vos, het zeer bekende Romeo en Julia en enkele sprookjes van Hans Christiaan Andersen. Zo'n 80 muzikanten uit de regio Achterhoek en Liemers hebben dit programma voorbereid onder leiding van dirigent Henk Jan Heijnen. Heijnen: "Al snel bleek tijdens de repetities dat de muzikanten de verhalen probeerden uit te beelden. Daardoor gaat de muziek direct leven". Maaike Bosscher geeft een extra dimensie aan het programma door met de harp een niet alledaags instrument te laten zien en horen. Om zeker te zijn van zitplaatsen kan men vooraf kaarten bestellen via www.toporkest.com. Kaarten kosten 10 euro, kinderen tot en met 14 jaar: 7,50 euro.


Moe maar voldaan keren de kinderen na regionaal touwtrektoernooi huiswaarts

Vervolg van voorpagina

Barchem - Na de poulewedstrijden roept, nadat de leden van TTV Heure een demonstratiewedstrijd hebben gespeeld, commentator Geert Leussink de nummers een en twee uit de vier poules op voor de strijd om de felbegeerde bekers, die op de jurytafel klaar staan voor de kinderen. Omdat de belangstelling dit jaar voor het toernooi ook weer enorm groot was, besluit Leussink uit tijdsoverwegingen de halve finales te laten vervallen. "We zijn al ruim twee uur bezig. Het moet voor de kinderen niet te lang gaan duren." Daarom strijden de nummers een uit beide poules zowel in de klasse van groep vijf en zes als van zeven en acht direct tegen elkaar in de finale. Ook de nummers twee treffen elkaar in een directe strijd om de derde en vierde plaats. De scheidsrechters Richard Berendsen uit Keijenborg, Albert Weenk uit Borculo en Martin Stofbergen uit Epe zetten in hun officiƫle bondstenue de winnende teams tegenover elkaar aan het touw. Het fanatisme onder de kinderen wordt met de minuut groter. Evenals het volume van de meegekomen ouders. Het zijn uiteindelijk de leerlingen van De Branink uit Laren (groep vijf en zes) en de Kiezel en Keischool uit Borculo (groep zeven en acht) die met de grootste bekers er vandoorgaan. Voor ieder kind heeft TTV Heure een mooi certificaat als aandenken aan het toernooi. Moe maar voldaan keren de kinderen dan ook huiswaarts.

Einduitslagen schooltouwtrektoernooi Heure 2017; Groep vijf en zes: 1. De Branink 3 (Laren); 2. De Propschool (Lochem); 3. De Branink 2; 4. De Barchschole 1 (Barchem). Groep zeven en acht: 1. Kiezel en kei 2 (Borculo); 2. De Rank (Lochem); 3. De Branink 5; 4. De Kraanvogel 3 (Kranenburg).


Aanmelden Atelierroute nog mogelijk

BERKELLAND - Tijdens het pinksterweekend 3, 4, 5 juni zetten minimaal 60 Berkellandse kunstenaars van 12.00 tot 17.00 uur enkele dagen de deuren van hun huis of atelier open. Nog tot 15 februari kan men zich aanmelden om opgenomen te worden in de route. Dit jaar is de grootste atelierroute sinds het bestaan van de gemeente Berkelland.

De namen van van de kunstenaars die zich al aangemeld hebben staan op de website die de organiserende Berkellandse kunstkringen daarvoor hebben ingericht: www.kunstkringbart.com/deelnemende-kunstenaars.
De atelierroute biedt aan belangstellenden de gelegenheid om de enorme rijkdom en diversiteit in de beeldende kunst in Berkelland te ontdekken en geeft hen tevens een kijkje in de 'keuken' van de kunstenaar, vaak op heel verrassende locaties. Diverse kunstenaars organiseren tijdens de route ook workshops, optredens of hebben gast-kunstenaars uitgenodigd.
Het is niet de eerste keer dat er in Berkelland een atelierroute wordt gehouden. Voor Kunstkring Ruurlo is het de derde keer dat ze dat doen in en om Ruurlo. Kunstkring BArt organiseerde in 2015 een Berkelland brede kunstroute, maar toen waren het uitsluitend leden van de kunstkring die hun werk op verschillende locaties presenteerden. Voor deze atelierroute hebben niet alleen de Berkellandse kunstkringen de handen ineengeslagen, maar worden ook alle in Berkelland woonachtige kunstenaars uitgenodigd om mee te doen. Ongeveer de helft van hen heeft ook spontaan toegezegd hun atelier, huis of tuin te zullen openstellen tijdens die atelierdagen. Kunst- en fietsliefhebbers kunnen een weekend lang genieten van veel cultuur op prachtige locaties waarbij ze zelf kunnen kiezen hoeveel tijd ze eraan willen besteden, welke plaatsen en kunstenaars ze willen bezoeken. Tegen die tijd zullen de locaties en informatie over de kunstenaars bekend worden gemaakt. Aanmelden kan via de site: www.kunstkringbart.com/atelierroute-berkelland-2017/. Inschrijven kost 25 euro.