Alice en Pater Lentjes meten de hoogte van de elektromagnetische velden in hun directe woonomgeving. Foto: Jan Hendriksen
Alice en Pater Lentjes meten de hoogte van de elektromagnetische velden in hun directe woonomgeving. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Alice Lentje wil aandacht voor EHS

Elektro- magnetische velden kunnen schadelijk zijn

RUURLO – Alice Lentjes uit Ruurlo vraagt aandacht voor nadelige gevolgen van elektromagnetische velden. Zij heeft verschillende maatregelen rondom en in haar huis genomen.

Door Jan Hendriksen

"In de buitenwereld zijn de nodige kunstmatige elektromagnetische velden (afgekort EMV) zijn (van bijvoorbeeld Wifi of smartphones). Daardoor wordt het steeds moeilijker die buitenwereld in te gaan. En als ik daar toch voor kies moet ik herstellen. Veel mensen begrijpen dat niet omdat hier zelden juiste informatie over gegeven wordt door onze overheid of gezondheidsinstanties. Gelukkig heeft het Gelre Ziekenhuis Zutphen een mobiele afschermklamboe, bedoeld voor mensen die klachten krijgen van EMV, zodat zij toch naar dit ziekenhuis kunnen gaan indien nodig."
Aan het woord is Alice Lentjes. Ze woont sinds 2008 met haar man Peter in Ruurlo en is overgevoelig voor EMV. De Ruurlose wil graag aandacht voor het nieuwe landelijke telefoonnummer (0900 – 9266) voor mensen die vragen hebben over de gevoeligheid voor elektromagnetische velden. Dat wordt elektrohypersensitiviteit of EHS genoemd. Want er zijn veel meer mensen gevoelig voor deze kunstmatige EMV dan men denkt. Deze velden ontstaan bijvoorbeeld door hoogspanningslijnen, elektrische auto's, smartphones, WiFi, zendmasten of de nieuwe digitale radio DAB+. Ook elektrische apparaten en het elektriciteitsnet geven velden af. Alice Lentjes: "Men kan daar forse gezondheidsklachten van ervaren zoals ik dat ook ondervind. Enkele jaren geleden schatten wetenschappers het aantal elektro gevoeligen in ons land op drie procent van de bevolking. Het aantal groeit merkbaar. Alice Lentjes: "EHS kan je leven verwoesten als je het op zijn beloop laat. Zo kun je, als je eenmaal gevoelig voor WiFi geworden bent, werkelijk nergens meer naar toe zonder ziek te worden. In de beginfase lukt het vaak nog om hier wat aan te doen."

"We hebben ons huis professioneel laten doormeten en maatregelen genomen tegen elektromagnetische velden. Naast netvrijschakelaars zijn ook een aantal Stezerizer filters geplaatst en hebben we bedraad internet, naast een gewone (bedrade) telefoon en dus geen draadloze DECT. Daarnaast hebben we onze slaapkamer afgeschermd met stralingswerende verf. Voor sommige ramen afschermvitrage en de keukenmuur heeft afschermgaas achter het stucwerk. Het slapen ging hierna beter en de energie kwam wat terug."

Stichting
In veel landen gaat men inmiddels voorzichtiger om met deze kunstmatige velden, in Nederland nog niet. Wel heeft onze regering een uitkoopprogramma voor mensen die dicht bij een hoogspanningslijn wonen vanwege het risico op kanker. De GGD heeft in oktober de 'Handreiking EHS' vastgesteld. In die handreiking beschrijft de GGD hoe ze elektrogevoelige personen kunnen helpen. De GGD verwijst naar de Stichting EHS.

Symptomen
Aanhoudende blootstelling aan straling kan processen in ons lichaam danig verstoren. Er is een breed scala aan symptomen. "Denk aan hoofdpijn, oorsuizen, tintelingen, huiduitslag, slapeloosheid, duizeligheid, geheugenproblemen, spierkrampen en veel andere klachten. Op de langere termijn kan dit tot ernstige ziekte leiden", zo verklaart Alice Lentjes.

Vermoeden
De nieuwe telefoonlijn is vooral bedoeld voor mensen die het vermoeden hebben elektrogevoelig te zijn of die de gezondheidsrisico's van straling willen beperken. De stichting geeft tips hoe de blootstelling verminderd kan worden en heeft veel kennis op dat gebied. Meer informatie: www.StichtingEHS.nl.