De toneelgroep van Irene met rechtsvoor knielend regisseur Peter Leenders. Foto: PR.
De toneelgroep van Irene met rechtsvoor knielend regisseur Peter Leenders. Foto: PR. Foto:

Peter Leenders nieuwe
regisseur toneelvereniging Irene

RUURLO/MARIËNVELDE – Hij werkte jarenlang als toneelregisseur met kinderen in Twente. Was initiatiefnemer en oprichter van de Ruurlose Jeugdtoneelvereniging TURF. Maar voor het eerst werkt hij nu met volwassenen op de bühne. "En dat is een openbaring en prachtig om te doen." Peter Leenders (61) uit Ruurlo is de nieuwe regisseur van de Ruurlose toneelvereniging Irene. Vrijdagavond 3 maart en zaterdagavond 4 maart speelt Irene de klucht 'Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig' bij café Heutinck in Mariënvelde. Beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn beide avonden aan de zaal verkrijgbaar.

Door Jan Hendriksen

Toneelvereniging Irene kent naast de nieuwe regisseur dit jaar maar liefst drie debutanten: Wim Eenink, Francisca Fiets en Bertine Hermans. "Uit onze eigen ledenbestand konden we net niet over voldoende acteurs beschikken. Een actieve werving leverde enkele nieuwe leden op. En zo kunnen we dit jaar onze reguliere toneeluitvoeringen verzorgen", zo laat voorzitter Nico Bats van Irene weten. Regisseur Peter Leenders kende Irene niet voordat hij werd gevraagd door Irene. "Het is een fijne groep om mee te werken. Ik ben er geheel blanco ingestapt. Maar daar heb ik geen spijt van. De zaal waar we spelen is klein maar gezellig en beschikt niet over een vast toneel. En dat heeft zo zijn charme."

Boerenhofstee
'
Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig' is geschreven door Johan Ruiter. Als Gerrit Loman (gespeeld door Nico Bats) en zijn vrouw Klazien (Francisca Fiets) bij het geërfde boerderijtje van oudoom Gart-Jan aankomen, blijkt het een vervallen boerenstee te zijn. Terug naar de oude woning heeft geen zin, want de huur is immers opgezegd en de meubels zijn al onderweg. Goede raad is nu niet duur en die wordt ook gegeven door de twee buurvrouwen Bertha Bokkeblad (Ria Straatmans) en Antje (Sandra te Veldhuis). Als de kinderen Loman aankomen ontstaat er nogal beroering want zoon Derk (Maarten van Bree) steekt met iedereen de draak en vertelt dan ook rond dat zij de boerderij gekocht hebben. Nog groter wordt de verwarring als Post (Wim Eenink) een brief brengt waarin staat dat de boerderij weg moet in verband met de aanleg van de snelweg. Derk weet raad en zus Gees (Brenda Wennink) gaat hem daarbij helpen. Er moet iets gevonden worden, zodat de aanleg niet door kan gaan. Een Korenwolf misschien? Of gereedschappen uit de stenen tijdperk? De stadse Josefien (Bertine Hermans) van het cultuurbeleid kan uitkomst bieden en wordt dan ook ongewild ingeschakeld.
Souffleur is Willy Greven, het licht en geluid wordt verzorgd door Linda Mercelina en de grime staat onder leiding van Gretha Faber.