Highland Valley Pipes en Drums in actie. Foto: Hans Meijerink
Highland Valley Pipes en Drums in actie. Foto: Hans Meijerink

Twintig jaar Highland Valley Pipes en Drums

BORCULO - Ze liggen wat aan de buitenkant van het industrieterrein van Borculo, de bedrijfshallen van Beerten. Beerten is ooit begonnen als caravanstalling en Focwa reparatiebedrijf, maar de liefde voor de Schotse doedelzak bracht in 1997 een nieuwe loot aan de stam, de Highland Valley Pipes en Drums, gehuisvest op hetzelfde terrein.

Door Rob Weeber

Een van de initiatiefnemers is Hans Beerten. Ooit hoorde hij een pipeband doedelzakspelen tijdens een optreden op het Galgenveld in Borculo en dat was de vonk die leidde tot het jubileum van de Highland Valley Pipes en Drums. Tijdens de officiële gelegenheid afgelopen zaterdagmiddag in het clubgebouw van de vereniging, werd uitvoerig stilgestaan bij de geschiedenis en vooral ook bij het succes van de vereniging en de latere opgerichte Music Show Scotland dat die dag het 10-jarig jubileum vierde.

Aan het woord kwamen naast burgemeester Joost van Oostrum diverse sprekers die de ontwikkeling van de band hebben meegemaakt. Van Oostrum feliciteerde de beide jubilarissen, maar moest bekennen dat hij nog weinig kennis had genomen van de band en haar activiteiten. Niettemin hoopte hij dat de muziek die bol staat van sfeer, passie en cultuur, nog heel lang in Berkelland Valley mag doorklinken. De volgende spreker was de voorzitter van de vereniging, Johan van Doesburg. Hij kwam vijf jaar na oprichting bij de Highland Valley Pipes en Drums. Toen was de pioniersfase al voorbij en de band een volwaardige pipeband, vooral door de innovatieve ideeën van de gebroeders Hans en Benno Beerten.

Lees verder op pagina 7