De Werkgroep Ruurlo Schoon (vlnr): Sjef Taken, Stieny Miedema, Harry Bosch, Bert Zevalkink, Herman Arentsen, Adri Roskam en Nettie Boland. Foto: Jan Hendriksen
De Werkgroep Ruurlo Schoon (vlnr): Sjef Taken, Stieny Miedema, Harry Bosch, Bert Zevalkink, Herman Arentsen, Adri Roskam en Nettie Boland. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Jong en oud ontdoet Ruurlo van zwerfafval

RUURLO – Jong en oud kwam eind vorige week in Ruurlo volop in actie tijdens de jaarlijkse schoonmaakdag in het kader van 'Ruurlo Schoon'. 'Met het zelfde gemak gooi je het in een afvalzak'. Onder dit motto struinden honderden leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen (Kerst Zwart, Willibrord, Driesprong en WonderWijs) donderdag en vrijdag de straten af in hun eigen schoolomgeving, op zoek naar zwerfafval. Gewapend met knijpers, plastic handschoenen en een afvalzak leverde de zoektocht de nodige zakken met zwerfafval op.

Door Jan Hendriksen

De actie van de kinderen was een voorbode op de zoektocht naar zwerfafval die de Werkgroep Ruurlo Schoon zaterdagmorgen vanaf het Kerkplein voor het tiende achtereenvolgende jaar organiseerde. Wie bekend was bij de werkgroep kreeg vooraf handschoenen, hesjes, grijpers en afvalzakken thuisbezorgd. Individuele personen en buurtverenigingen zoals 't Uutende (Burgemeester van Arkellaan/Nijverheidsstraat) gingen op pad om Ruurlo te ontdoen van zwerfafval in het kader van de actie die steevast een aantal weken voor de Landelijke Opschoondag (25 maart) plaatsvindt. Met maar liefst 23 buurtbewoners van Buurtvereniging 't Uutende werd er gezamenlijk naar het zwerfafval op de bedrijventerrein van De Venterkamp en De Schansekamp gezocht. Ook Sam Wolsink (6) en André Huitema (78) waren van de partij. Beiden waren super fanatiek. Sam kon niet wachten om weer te helpen. Hij had donderdag met zijn groep van basisschool Dalton Willibrordus ook al geholpen. Zaterdag zegde hij zijn voetbal er zelfs voor af. "Opvallend is dat we ieder jaar minder zwerfafval vinden. Het is een leuke manier om samen met buren iets te doen voor de maatschappij", zo liet bestuurslid Manon Pierik van Buurtvereniging 't Uutende weten. De gemeente Berkelland was onder meer vertegenwoordigd door wethoudster Joke Pot en raadslid Stefan Nijhuis.

Bewuster
Op de vraag aan Harry Bosch van de Werkgroep Ruurlo Schoon waarom Ruurlo zaterdag al in actie kwam moest hij het antwoord schuldig blijven. Wel weet Bosch te vertellen dat de hoeveelheid zwerfafval de laatste jaren beduidend minder is dan in de begin jaren van de actie. "De mensen zijn er zich steeds bewuster van geworden dat het zomaar weggooien van afval niet hoort. Natuurlijk vindt men op de doorgaande schoolroutes nog wel het nodige afval. Maar minder dan in het verleden. En vergeet niet dat er steeds meer 'stille ruimers' zijn die periodiek het zwerfafval in bepaalde gebieden van Ruurlo opruimen." Diegenen die zaterdag echt de Ruurlose natuur ingingen waren naast de buurtubebewoners van 't Gotinkveld de 'jagers' van Wild Beheer Eenheid (WBE) Ruurlo. In het buitengebied werd door bijna dertig WBE leden ijverig in hun eigen jachtgebied gespeurd naar (gedumpt) afval.