NUT Ruurlo houdt op te bestaan

RUURLO – Een zelfstandige vereniging met negentig actieve leden die haar zestigjarig bestaan net niet viert. Dat is toch wel een bijzonder en betreurenswaardig feit. In zaal De Keizerskroon vond maandag 13 maart de allerlaatste ledenbijeenkomst van het Ruurlose departement van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen plaats. De vergrijzing binnen het Ruurlose departement is de directe oorzaak van de opheffing van het Ruurlose departement.

Door Jan Hendriksen

Er dienden zich geen nieuwe bestuursleden aan. "En dat is best een teleurstelling. De ledenbijeenkomsten werden namelijk uitermate goed bezocht. En dan is het des te jammer dat we na 59 jaar de vereniging moeten opheffen. En dat doet behoorlijk pijn. Een brandbrief en herhaalde oproepen binnen de vereniging leverden geen nieuwe bestuursleden op. En daarom hebben we deze betreurenswaardige beslissing moeten nemen. Het is niet anders", aldus voorzitter Thea Bouman van het Ruurlose departement.

Ruurlo was één van de nog 75 departementen van de landelijke vereniging. In de Achterhoek zijn nu alleen nog de departementen in Zelhem, Winterswijk en Doesburg actief. De Ruurlose vereniging stelde zich ten doel, in overeenstemming met de doelstelling van de Maatschappij, het welzijn, in de ruimste zin, van individu en samenleving te bevorderen. Penningmeester Thea de Leeuw: "We brachten als NUT Ruurlo in het verleden leven in de brouwerij in Ruurlo. Zo hebben we onder meer in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aan de wieg van de oprichting van bibliotheek en zwembad De Meene gestaan. Het departement Ruurlo was een zelfstandige vereniging met een sterk eigen karakter en plaats binnen onze samenleving, waarvan iedereen ongeacht levensbeschouwelijke, politieke of economische aard lid kon zijn."

Jaarprogramma
Het jaarprogramma van NUT Ruurlo bestond de laatste jaren steevast uit enkele (middag)excursies en maandelijkse bijeenkomsten met thema-avonden met medewerking van schrijvers, musici en kunstenaars. Zo waren in het afgelopen seizoen (oktober tot en met maart) onder andere te gast: voormalig gids van Paleis 't Loo, Wim Kroon, Drs. Maria Theresia ter Haar (Rusland vandaag de dag), natuurfotograaf Rob Reijnen, ecoloog, wetenschapper en pool onderzoeker Maarten Loonen verbonden aan het Arctisch Centrum van Universiteit Groningen en schrijver en musicus Bastiaan Brink. Avonden die telkens door ruim zestig leden en niet-leden werden bezocht.

Kunsthistoricus
Voor de allerlaatste ledenbijeenkomst was kunsthistoricus Renate Ketelaars uitgenodigd. Later dit voorjaar vindt de officiële opheffing van 't NUT plaats. Ketelaars is een zeer ervaren gids bij onder meer het MORE museum in Gorssel. Ze leidde de bezoekers door het magische schilderslandschap van schilder Carel Willink (1900-1983) die deze zomer een eigen museum krijgt. Kasteel Huize Ruurlo zal namelijk een aan Willink gewijde dependance worden van het Museum voor Realisme MORE van de Vordense zakenman Hans Melchers. Ongeveer vijftig werken van Willink zullen in het kasteel worden tentoongesteld.

Ook was er tijdens de laatste bijeenkomst een optreden van cabaretière Hester Macrander en muzikante Elke Jansen die hun voorstelling voor een deel hadden toegespitst op NUT Ruurlo en de opheffing van het departement. Vervolgens werd de bijeenkomst afgesloten met een buffet.


Lees verder op pagina 3