Staatsbosbeheer, is in de afgelopen maanden druk in de weer geweest met het ‘uitdunnen’ van het bos in Boswachterij Ruurlo. Foto: PR
Staatsbosbeheer, is in de afgelopen maanden druk in de weer geweest met het ‘uitdunnen’ van het bos in Boswachterij Ruurlo. Foto: PR Foto:

Weerstand tegen bomenkap Boswachterij Ruurlo

RUURLO – In de bossen rondom Ruurlo is Staatsbosbeheer, zoals men heeft kunnen zien, in de afgelopen maanden druk in de weer geweest met het 'uitdunnen' van het bos. Op diverse locaties lagen en liggen grote stapels met hout. De Bomenstichting Achterhoek was met de 'uitdunning' niet zo gelukkig. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Men neemt daarvoor zelfs het woord 'plundering' in de mond.

Volgens de Bomenstichting Achterhoek (BSA) heeft voorafgaand aan de 'uitdunning' geen wettelijk verplicht Flora en Fauna onderzoek plaatsgevonden. "Staatsbosbeheer (SBB) is op een ongelooflijke manier te werk gegaan en heeft gigantisch veel grote gezonde bomen en percelen voor hoofdzakelijk opbrengstdoeleinden gekapt en dat ook nog eens op een grove en beschadigende wijze", zo is Petra Sips uit Ruurlo van mening. Sips is verbonden aan de BSA. "De BSA heeft SBB in het verleden herhaaldelijk gevraagd om een Beheerplan voor Boswachterij Ruurlo, onder andere om te zien of er natuurlijke verjonging plaatsvindt op de percelen waar de afgelopen tien jaar is gekapt. Wat we als BSA tot nu toe zelf hebben kunnen waarnemen is dat er wat dat betreft op een aantal percelen zeker niet zo rooskleurig uitziet als SBB ons wil doen geloven. Het lijkt erop dat SBB de gehele Boswachterij Ruurlo als productiebos beschouwd en dienovereenkomstig grote, gezonde, oude en mooie exemplaren 'oogst' omdat die het meeste geld opleveren", zo verklaart Sips. Boswachterij Ruurlo is volgens Petra Sips een gebied waar veel recreatie plaatsvindt. Door inwoners, maar vooral ook door toeristen, die hier graag wandelen en fietsen. "De BSA heeft niet alleen van omwonenden verontruste reacties gekregen, maar ook van toeristen die vreemd opkijken wanneer ze hier komen en zien wat er gebeurt. Aangezien het toerisme voor Ruurlo belangrijk is, is het vernielen van natuurschoon ook economisch geen handige strategie. Zelfs in een productiebos is het niet gebruikelijk om beuken en eiken te kappen. Toch is dat wel gebeurd in Ruurlo, terwijl ze gewoon gezond waren!" In de ogen van de BSA kortom geen zorgvuldig natuurbeheer waarin op een normale manier gedund en beheerd wordt, waar bomen ook oud mogen worden en het bos er niet bijligt als een oorlogsgebied. "Het bos is een ecosysteem, waarin ook veel dieren leven en waarin je niet zomaar lukraak je gang kunt gaan. Het wordt tijd dat SBB beseft dat haar beleid op deze manier aan draagvlak inboet", aldus Sips.

Nieuwe generatie
SBB heeft eind vorig jaar naar aanleiding van het onderhoud laten weten dat het 'uitdunnen' noodzakelijk is omdat men hiermee ruimte maakt voor een nieuwe generatie bos en de blijvende bomen meer ruimte geven om te groeien. "De bossen van Staatsbosbeheer worden op een duurzame manier beheerd. Hierbij letten we op de vele bijzondere planten en dieren in onze bossen en proberen hier tijdens de houtoogst zo veel mogelijk rekening mee te houden. Alle dieren in Nederland zijn beschermd volgens de flora- en faunawet. Om te voorkomen dat we tijdens de oogst de wet overtreden worden in de maanden voorafgaand aan de oogst alle te beschermen elementen geïnventariseerd en gemarkeerd. Deze worden op kaart gezet en verwerkt in de checklist van de gedragscode bosbeheer. We voorzien hiermee voor een klein deel in de houtvraag van Nederland", zo liet een woordvoerder destijds weten. De BSA vindt de uitspraken van SBB echter onwaarachtig.