Van links naar rechts: Gerke Kersjes, Cocky Nobel en Mieke Landman. Foto: Jan Hendriksen.
Van links naar rechts: Gerke Kersjes, Cocky Nobel en Mieke Landman. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Geen erebaantje maar iets wat je voor je gemeente en je land doet'

RUURLO – In de gemeente Berkelland kon er op 15 maart op maar liefst 29 stembureaus gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. In Ruurlo waren vijf stembureaus ingericht: die bij Woonzorgcentrum Sensire De Bundeling, 't Kulturhus en die bij de scholen van de Kerst Zwart, WonderWijs en De Driesprong. Leden van de diverse stembureaus zorgden namens de gemeente Berkelland ondanks de drukte voor een soepel verloop van het stemproces. De redactie van Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo- Ruurlo bezocht het stembureaus in De Driesprong en sprak met drie leden van dit stembureau: Mieke Landman (70), Cocky Nobel (69) en Gerke Kersjes (70) en legden hun de volgende vijf vragen voor.

Door Jan Hendriksen

Bent u als (vrijwilliger) aangewezen of heeft u zich aangemeld om op het stembureau zitting te nemen?
Mieke Landman:
"Toen wij in Ruurlo kwamen wonen heb ik mijzelf bij de gemeente aangemeld als vrijwilliger voor het stembureau. Sindsdien word ik bij iedere verkiezing gevraagd of ik mijn medewerking wil verlenen."Cocky Nobel: "Een aantal jaren geleden werd er door de gemeente een oproep gedaan omdat er te weinig vrijwilligers waren om de stembureaus te 'bevrouwen'. Daar heb ik me toen voor aangemeld." Gerke Kersjes: "Na mijn pensionering ben ik getipt door een vriendin en toen heb ik me aangemeld."

Wat bezielt iemand om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in een stembureau te zitten?
Mieke Landman:
"Het is leuk om te doen, je ontmoet mensen die je niet kent. Je maakt je dienstbaar en draagt op die manier je steentje bij aan de burgerlijke gemeenschap." Cocky Nobel: "Er is een ochtend- en een avondploeg. Dus je zit niet de hele dag. Het tellen wordt wel door iedereen gedaan. Je spreekt nog eens andere mensen en je ziet wat er allemaal gedaan moet worden voordat alle stemmen geteld zijn." Gerke Kersjes: "Het mooie van deze dag is betrokkenheid bij de politiek, het zien en ontmoeten van veel mensen, samenwerken met gezellige stembureauleden, de gastvrijheid op de school De Driesprong en de zorg voor de prima catering via de gemeente en de goede en prettige samenwerking bij de telling met een enthousiast team.

Heeft u een cursus moeten volgen om deze taak te mogen uitvoeren?
Mieke Landman:
"Via internet moet je een cursus volgen en een toets afleggen. Het is verplicht en je moet daarvoor slagen." Cocky Nobel: "Online wordt je kennis getest van alle regeltjes die er zijn met betrekking tot het stemmen." Gerke Kersjes: "De trainging is afgesloten met een certificaat 'Stemmen tellen 2017'.

Hoe heeft de dag er uit?
Mieke Landman:
"Ik moest om kwart voor twee op het stembureau aanwezig zijn zodat de ochtendploeg (drie leden) de tijd had om de zaken over te dragen. Na overname neemt de middagploeg (drie leden) de werkzaamheden over. Als voorzitter van de middagploeg controleer ik de stempas en de identiteit van de kiezer die vervolgens een stembiljet krijgt. Er wordt geturfd als het stembiljet in de bus gestopt wordt zodat je bij sluiting van het stembureau snel kunt controleren of het aantal uitgegeven stembiljetten en stempassen klopt. Daarna begint het tellen en het invullen van het proces-verbaal. Het invullen van het proces-verbaal gebeurt door de voorzitter van de middagploeg. Als de stemmen geteld zijn en alles klopt, wordt alles ingepakt. Ik heb daarna alles naar het gemeentehuis in Borculo gebracht waar verdere verwerking van de gegevens plaats vond." Cocky Nobel: "Vanaf 14.00 uur zat ik op het stembureau tot 23.30 uur. Mijn taak bestond uit het controleren van de stempassen op de lijst van ongeldige passen, het uitreiken van de stembiljetten en samen met de andere tellers het tellen van de stembiljetten per partij, de lijsttrekker en overige voorkeurstemmen." Gerke Kersjes: Van 14.00 tot 21.00 uur op stembureau gezeten. Mijn taak was het bijhouden van het aantal stembiljetten die in de stembus werden gedaan. Aansluitend geholpen bij de telling."

Is een dag (deel) op een stembureau bivakkeren 'een eer'?
Mieke Landman: "Ik wil het geen 'eer' noemen maar ik vind het wel leuk dat ik in de gelegenheid gesteld word om het te doen." Cocky Nobel: "Voor mij is het geen eer, ik heb me er zelf voor aangemeld. Je kunt best iets doen voor het vaderland vind ik." Gerke Kersjes: "Geen erebaantje, maar iets wat je doet voor je gemeente en je land. En omdat ik het gewoon leuk vind om te doen."