Het is mogelijk om snoeihout aan te leveren voor het paasvuur in Geesteren. Foto: PR
Het is mogelijk om snoeihout aan te leveren voor het paasvuur in Geesteren. Foto: PR Foto:

Aanleveren snoeihout voor paasvuur

GEESTEREN - Ook dit jaar wordt er weer een mooi Paasvuur gebouwd door Geesterens Belang aan de Esweg in Geesteren. Het is mogelijk om hiervoor kosteloos snoeihout aan te leveren op zaterdag 8 april en zaterdag 15 april van 13.00 tot 16.00 uur. Er zijn mensen en materieel aanwezig om te helpen bij het afladen.

Op eerste paasdag, 16 april, vertrekt men om 20.15 uur onder leiding van muziekvereniging Amicitia in optocht van café Baan naar het Paasvuur, dat aansluitend ontstoken wordt.


www.geesterengld.nl


Wandelexcursie op
landgoed De Kieftskamp

REGIO- Natuurorganisatie IVN Noord en Midden Achterhoek organiseert zondagmiddag 9 april een mooie wandeling met natuurgidsen op Landgoed De Kieftskamp en omgeving in Vorden. In dit gebied en directe omgeving wisselen historische boerderijen (hallenhuistype), een bloemeneiland, parkachtige bossen met oude bomen, houtwallen, een heideveld, hoge bolle akkers (kampen) en lage gronden elkaar af.

Op het bloemeneiland hebben de narcis, het sneeuwklokje en de krokus in maart uitbundig gebloeid. Leuk om te gaan uitzoeken wat er hier in april bloeit zoals hopelijk de kievitsbloem. Bij de parkeerplaats groeit in een wat lager gebied het vrij zeldzame schaafstro of schuurbies. De geribbelde stengel werd voor de uitvinding van het schuurpapier gebruikt als schuurmiddel voor onder andere meubelen.

Op het landgoed is ook nieuwe natuur ontwikkeld naast een oud heideveldje. Bij het landhuis en bij elke boerderij groeit een tulpenboom die pas later in het jaar bloeit. De wandeling voert ook langs een oud bakhuisje waar vroeger brood in gebakken werd. De gidsen van IVN afdeling Noord-Midden Achterhoek vertellen er onderweg meer over. Huize Kieftskamp maakt deel uit van de Achtkastelen in de voormalige gemeente Vorden.

In dit kampenlandschap kwamen vroeger veel kieviten of kieften voor. Het landgoed heeft diverse eigenaren gekend zoals Gerrit Ravenschot, Jonkheer Carel Storm van 's Gravenzande en familie Van den Wall Bake. Sinds 1975 zijn het landgoed en een aantal boerderijen eigendom van het Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen. Het huidige landhuis werd gebouwd in 1776.

Dit jaartal staat ook vermeld op de klok aan de voorkant van het huis. Halverwege de ongeveer twee uur durende excursie is er een pauze met thee of koffie à vijftig cent per persoon. Meelopen is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig.

De wandeling start om 14.00 uur aan de Lieferinkweg (zijweg van de Lindeseweg) bij het begin van de Kiefskampweg in Vorden.
Inlichtingen: Willem Boerman,
tel. 06 50586340 of email: w.boerman@kpnmail.nl.


Uitslagen Ruurlose Bridge Club

RUURLO – De tweede zitting van de zesde competitieronden van de Ruurlose Bridge Club is woensdag 29 maart in zaal De Tapperij gespeeld.

De uitslagen waren als volgt: A-lijn: 1. Carla Quarles van Ufford en Petra Smith 61,46 prodent 2. Joke Gotink en Joost Walter 59,72; 3. Ineke Telle en Adriaan Vink 57,64.

B-lijn: 1. Wim Janssen en Dirk Lammers 57,92; 2. Albertha Aaten en Jo Kenselaar 55,42; 3. Ada Pardijs en Jaap Mulder – 55,00.

C-lijn: 1. Trees en Aloijs Meijer 62,92; 2. Willemien Bentsink en Ans van Zanten 55,33; 3. Jeanne Mulder en Jo Teunissen 55,17.