Alex Hendriks overhandigt de cheque aan Joke Holtslag. Foto: PR
Alex Hendriks overhandigt de cheque aan Joke Holtslag. Foto: PR Foto:

Hardlopers schenken 1200 euro aan Stichting Roofvogel Opvangcentrum

BARCHEM – "Pittig en best wel zwaar." Moe maar voldaan kwamen de deelnemers aan de Lochemse Bergloop zondag over de finish aan de voet van de Kaleberg aan de Lochemseweg in Barchem. Sommigen snakten naar wat vocht. Zoals Jan Enzerink (50) uit Barchem. Eenmaal op adem komt hij in gesprek met Ingrid Hondshorst-Haverkamp (31) uit Lochem die voor het eerst aan de loop deelnam. "Als voorbereiding op de IJsselloop die ik zondag in Deventer loop", zo vertelt de Lochemse rundveehoudster nadat ze even tegen een van de afzethekken op adem is gekomen.

Door Jan Hendriksen

Voor de ware hardloopliefhebber is het inmiddels een begrip geworden: de Lochemse Bergloop. Voor de zevende keer vond deze wedstrijd zondag plaats. De organisatie was in handen van de Stichting Lochemse Bergloop met hulp van diverse leden van de Ruumpol Runners. En evenals de voorgaande jaren werd de wedstrijd gekoppeld aan een goed doel. Omdat de hardlopers ieder jaar kunnen genieten van het prachtige gebied rondom de Lochemse- en Kaleberg had de organisatie besloten om iets terug te doen voor de natuur. Daarom was gekozen om de Stichting Roofvogel Opvangcentrum in Barchem financieel te ondersteunen. Het opvangcentrum van Joke en Alfons Holtslag aan de Schoneveldsdijk heeft als doel zieke, beschermde inheemse dieren tijdelijk op te vangen, te verzorgen en te laten revalideren. Al vele jaren mag het opvangcentrum de status van erkend vogelasiel voeren. Om het roofvogel opvangcentrum draaiende te kunnen houden zijn drie dingen nodig: liefde voor dieren, kennis van dieren en geld. Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem ontvangt geen subsidie of overheidssteun en is financieel afhankelijk van giften en donaties.

1200 euro
Na afloop van de Lochemse Bergloop schonk Alex Hendriks 1200 euro aan de Stichting Roofvogel Opvangcentrum Barchem. En daar was Joke Holtslag maar wat blij mee. "We vangen op jaarbasis 650 roofvogels en uilen op die grotendeels door particulieren worden gebracht. Veelal verkeersslachtoffers, vogels die in prikkeldraad verzeild zijn geraakt of tegen ramen zijn gevlogen." Driekwart van de dieren wordt door Holtslag in de natuur teruggezet waar ze gevonden zijn. Dat is een vereiste.
In de Kidsrun gingen 25 kinderen van start. Bij de volwassenen stonden 188 hardlopers aan de start. En dat waren er zestig minder dan vorig jaar. Voorzitter Gerbert Vossers van Stichting Lochemse Bergloop heeft een verklaring voor de verminderde deelname. "Er staan vandaag talloze wedstrijden op het programma. En de loop is echt pittig door de hoogteverschillen. En dan haken sommige deelnemers af." Toch telde de loop diverse nieuwe deelnemers. Zoals Nienke Hogevonder (35) en Ria Stemerdink (43) uit Ruurlo en Bennie Hebbink (60) uit Veldhoek.

Snelste
Koen Vossers uit Hengelo klokte bij de mannen de snelste tijd op 7.5 kilometer: 27.13 minuten en bij de vrouwen was dat Anne Oltvoort uit Borculo (35.27). De vijftien kilometer werd bij de mannen gewonnen door Bas Arnetz uit Doetinchem in 59,52 minuten en bij de vrouwen door Nicolette Ibink uit Hengelo (G) (1.11.28). De Kidrun over 1500 meter werd bij de meisjes gewonnen door Malea Figueiredo uit Zutphen (7.28 minuten) en bij de jongens door Lars Luchies uit Lochem (7.57). De 2250 meter werd bij de jongens door Niek Nijman uit Goor gewonnen (8.27) gewonnen en bij de meisjes door Milou Oplaat uit Diepenheim (9.33). Voor alle uitslagen zie www.uitslagen.nl.