Het Ruurlose team van Familiehulp. Foto: Jan Hendriksen
Het Ruurlose team van Familiehulp. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Familiehulp Ruurlo splitst zich op in twee teams

RUURLO – De groei aan medewerksters is momenteel zo groot dat Familiehulp Ruurlo binnenkort haar team gaat opsplitsen. "Het aantal cliënten is gegroeid naar zeventig en het aantal medewerksters naar zeventien. En daarom splitsen we ons op in twee teams om goed te kunnen blijven functioneren", zo laat pr-vrouw Dinie Blom van Familiehulp Ruurlo weten. Familiehulp Ruurlo viert dinsdag 25 april haar eenjarig bestaan. Alle cliënten worden op die dag door één van de medewerksters met een presentje verblijd, die sinds kort uniform in een nieuw blauw shirt gekleed zijn.

Door Jan Hendriksen

Familiehulp Ruurlo ging op 25 april 2016 van start na het faillissement van TSN. In de gemeente Berkelland zijn inmiddels veertien zelfsturende teams van Familiehulp actief. Familiehulp is een onderdeel van Buurtzorg die in Ruurlo ook actief is met twee teams die vanuit haar onderkomens aan de Wildenborchseweg en Groenloseweg (parochiehuisje) opereren. Het team van Familiehulp Ruurlo is een zelfsturend team. "Wel is er een regiocoördinator actief (Chantal van Goor) die naast de veertien teams in Berkelland ook Familiehulp Enschede onder haar hoede heeft. "Maar we redden ons zelf en regelen alles zelf zonder management er tussen", zo verklaart Ria Dimmendaal, een van zeventien medewerksters binnen het Ruurlose team. Dimmendaal vindt het fantastisch om in teamverband voor Familiehulp te werken. "En ook fijn voor de cliënten om een passende match qua collega voor vervanging te zorgen. Zo krijgen de cliënten niet veel verschillende medewerkers over de vloer", zo zegt Dimmendaal die in het verleden als huishoudelijke hulp voor Sensire en TSN heeft gewerkt. Daarnaast loopt binnen gemeente Berkelland het project ondersteuning thuis, waarbij het streven van de gemeente is om een zorgaanbieder in te zetten voor de cliënt waarbij meerdere taken worden uitgevoerd, niet alleen huishoudelijke taken maar ook op het gebied van begeleiding en ondersteuning bij persoonlijke verzorging.

Omgeving
Familiehulp levert alle vormen van huishoudelijke hulp. "Samen met de omgeving (partner, familie, vrienden) kijken we naar de vraag en welke oplossing kan worden geboden. We kijken daarbij niet alleen naar wat Familiehulp kan doen, maar juist ook naar wat men zelf nog kan en waar de omgeving bij kan helpen", zo verklaart Ria Dimmendaal de werkwijze van Familiehulp. Men krijgt één vaste medewerker die bij de cliënten thuis komt. Ria Dimmendaal: "Zij doet meer dan alleen zorgen dat het huis schoon is, maar helpt ook om zelfstandig te blijven wonen en let erop of het goed met de cliënt gaat. Zij verdiept zich in wat belangrijk is voor de cliënten en omgeving en kan tips geven over andere activiteiten of ondersteuning in de buurt. Indien nodig overleggen we met familieleden en of mantelzorgers en andere zorgaanbieders op welke manier wij gezamenlijk onze cliënten het beste kunnen ondersteunen."

Indicatie
Familiehulp werkt hierbij samen met Buurtzorg. "We hebben dezelfde werkwijze en dezelfde kijk op goede zorg. Als zij bijvoorbeeld komen voor persoonlijke verzorging en/of verpleging dan kan de zorg goed op elkaar worden afgestemd", zo verklaart Blom. Voor huishoudelijke hulp heeft men een Wmo- indicatie nodig die door het Voormekaarteam Ruurlo wordt bepaald. Men betaalt een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) in Den Haag.

Cliënten kunnen Familiehulp Ruurlo rechtstreeks benaderen via tel. 06-1085356 of via de website www.familiehulp.org.