Herman Nijenhuis, Gerrie Hulshof, Fenny Vruggink en Hanna Nijman (vlnr) zijn zestig jaar lid van DOS Barchem. Foto: PR
Herman Nijenhuis, Gerrie Hulshof, Fenny Vruggink en Hanna Nijman (vlnr) zijn zestig jaar lid van DOS Barchem. Foto: PR Foto:

Gymnasten vieren zestigjarig bestaan DOS

BARCHEM – De jubileumviering vormde een perfecte afspiegeling van de sfeer en het karakter van de vereniging. Jong en oud was van de partij. Een speciaal welkomstdrankje, een verloting, huldigingen van jubilarissen, een muzikaal optreden van Crescendo, een herinneringstas en een bijzondere 'Dos hap' aan het slot van een gezellige jubileumviering voor het hele gezin. Maar natuurlijk waren er ook diverse demonstraties van zowel de verschillende jeugdgroepen als van volwassenen. Want gymnastiek vormt natuurlijk de basis van de vereniging.

Door Jan Hendriksen

Kortom, op een ongedwongen wijze vierde de ruim tweehonderd leden tellende Barchemse gymnastiekvereniging Door Oefening Sterk (DOS) zondagmiddag 7 mei haar zestigste verjaardag in de sfeervol groen wit ingerichte sportzaal van dorpshuis 't Onderschoer. Met speciale dank een een creatieve jubileumcommissie onder leiding van presentator Björn Krabbenborg. Na een demonstratie van de trampolinespringers van de Ruurlose gymnastiekvereniging RGV mochten de Barchemse jeugdleden deelnemen aan de trampoline clinic. Hierna werden enkele leden in het zonnetje gezet. Dinie Leusink, Ada Lievestro en Rikie Hietbrink zijn 25 jaar lid van DOS en Albert Wonnink veertig jaar. Maar Herman Nijenhuis (76), Fenny Vruggink (86), Gerrie Hulshof (72) en Hanna Nijman (85) spanden met hun zestig jarig lidmaatschap de kroon. Het viertal is nog wekelijks in de gymzaal van 't Onderschoer te vinden. Herman Nijenhuis is op maandagavond actief binnen de herenrecreantengroep, Fenny Vruggink en Hanna Nijman op de maandagmiddag bij de vrouwenrecreantengroep en Gerrie Hulshof bij de Combifit groep op de maandagavond. Nijenhuis en Nijman zijn zelfs al meer dan zestig jaar actief op gymnastiekgebied in Barchem. Ze gingen in 1950 al bij de gymnastiek. "Dat komt zo. Er wordt namelijk al vanaf 1948 gegymd in Barchem. In de beginjaren gebeurde dat onder de vlag van Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV). Men deed toen naast gymnastiek ook aan atletiek en er werd gewandeld en gevoetbald. De voetbaltak en de gymafdeling zijn in 1957 gescheiden. De voetballers hielden de naam Sport Vereniging Barchem Vooruit (SVBV) en de gymnasten kozen voor DOS. Later in 1961 splitste de wandelafdeling zich ook af die overigens ook de naam van DOS draagt", zo verklaarde het actieve tweetal zondagmiddag na de huldiging.