Komende Hemelvaartsdag strijken de dweilorkesten weer in Groenlo neer. Foto: Henri Walterbos
Komende Hemelvaartsdag strijken de dweilorkesten weer in Groenlo neer. Foto: Henri Walterbos

Dweilorkestendag op Hemelvaartsdag

Wetenswaardigheden aangaande de 22ste editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap oftewel de Dweilorkestendag op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei 2017, Groenlo:

- Vrije toegang!

- Aanvang: 12.00 uur

- Prijsuitreiking: 18.30 uur op de Markt. De prijsuitreiking wordt verricht door mevrouw Annette Bronsvoort, burgermeester van de gemeente Oost Gelre en een afgevaardigde van Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij.

- Naast diverse horeca-etablissementen, gezellige terrassen en biercarrousels, alwaar de orkesten hun vrolijke klanken over de duizenden bezoekers uitstrooien, zijn er zeven podia waarop de orkesten hun beste kunnen tonen en laten horen:
Markt (Hoofd- en Jurypodium)
Europlein (Tweede Jurypodium)
Beltrumsestraat (Derde Jurypodium)
Kevelderstraat
Ganzenmarkt
Goudsmitstraat
Marveld Recreatie

Jury
- De orkesten in de wedstrijdklasse worden drie keer door een vakjury beoordeeld, te weten op het hoofdpodium op de Markt en de podia op het Europlein en de Beltrumsestraat.
Hoofdpodium Markt: Hans Hilferink (Groenlo) en Gerben Kruiselbrink (Aalten)
Podium Europlein: Gert van Huizen (Losser) en Berry Tanck (Lievelde)
Podium Beltrumsestraat: Emiel Laarveld (Groenlo) en Ronald Arkesteijn (Den Haag)
Algemeen juryvoorzitter: Hans Hilferink (Groenlo)

- Nevenactiviteiten: Straatvermaak voor kinderen en volwassenen en allerhande bezienswaardigheden in de Vestingstad Groenlo.

- Door de orkesten zijn een groot aantal geld- en andere prijzen te winnen. De algeheel winnaar gaat naast een geldprijs eveneens met de 'Grolsch bokaal' en de 'Inter Nos wisseltrofee' naar huis. De prijsuitreiking hiervan zal verzorgd worden door vertegenwoordigers van de Grolsche Bierbrouwerij en Internos. Daarnaast zijn er een publieksprijs (bungalowweekend aangeboden door Marveld Recreatie voor het gehele orkest), een gezelligheidsprijs, leutprijzen en de prijs voor de dweilmuzikant van de dag te winnen. Dit jaar voor de tweede keer de prijs 'Ne echten Grolschen dag' voor het orkest dat de meeste likes binnenhaalt op hun video, waarin zij zich op hilarische wijze voorstellen en hun bezoek aan de Dweilorkestendag Groenlo aankondigen. Zie Facebook: Dweilorkestendag

- Het jaarlijkse dweilfestival in Groenlo is financieel mogelijk dankzij sponsoring en subsidiëring van de zijde van de gemeente Oost Gelre. De beide hoofdsponsoren zijn Grolsch Bierbrouwerij en de Stichting Horeca Evenementen Groenlo. Daarnaast telt men nog tal van topsponsoren en andere sponsoren.

-De Dweilorkestendag kan daarnaast enkel een succes worden dankzij de medewerking van ruim 100 vrijwilligers voor de begeleiding van de orkesten, de presentatie, de vakjury, en anderszins.

- Organisatie: Frank Beurskens (voorzitter), Pascal Heutinck (secretaris), Peter Scheinck (penningmeester), Mike Wittenbernds, Martien Overkemping, Adrie Wittenbernds, Marcel Rooks, Tom Rooks, Berry Koehorst. PR: Henri Walterbos.

- Inter Nos verzorgt de op en afbouw van de podia e.d. Mede daarom hebben zij de rechten op de verkoop van diverse snacks in de binnenstad.

- Elk orkest wordt begeleidt door minimaal twee gastvrije, vrolijke, gezellige begeleiders die het Vestingstadje op hun duimpje kennen.

- Presentatie diverse podia:
Hoofdpodium (Markt) - Bjorn Koldeweij
Europlein - Henk Nijhoff
Beltrumsestraat - Charles Koppelman
Kevelderstraat - Yordi Overkamp
Ganzenmarkt - Emiel Garstenveld
Goudsmitstraat - Thomas Oesterholt
Marveld Recreatie Elshofweg - In eigen beheer

- Meer info: www.dweilorkestendag.nl

Mannenzangvereniging Inter Nos is wederom van de partij met haar ‘wos van Inter Nos’. Foto: PR