Bas, Daan, Gerdie en Dirk ter Maat (v.l.n.r) die dit jaar weer gastgezin zijn tijdens het Karel Stegeman toernooi. Foto: Jan Hendriksen.
Bas, Daan, Gerdie en Dirk ter Maat (v.l.n.r) die dit jaar weer gastgezin zijn tijdens het Karel Stegeman toernooi. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Karel Stegeman Toernooi onhaalbaar zonder gastgezinnen

Familie Ter Maat al 24 jaar gastgezin voor jeugdvoetballers

RUURLO – Ook dit jaar worden de jeugdvoetballers aan het Internationale Karel Stegeman Toernooi van voetbalvereniging Ruurlo weer bij vele tientallen gastgezinnen ondergebracht tijdens de pinksterdagen. Dirk (51) en Gerdie (46) ter Maat mogen samen met hun zonen Daan (16) en Bas (13) tot de 'routiniers' onder de gastgezinnen worden gerekend van het A-jeugdtoernooi van VV Ruurlo. Al 24 jaar ontvangen zij namelijk tijdens Pinksteren KST-gasten.

Hoe zijn jullie betrokken geraakt als gastgezin bij het KST en van welke club hadden jullie in het eerste jaar (1994) speler(s) in huis? Dirk: "Nadat we zijn gaan samenwonen en het huis op orde hadden hebben we direct besloten om gastgezin te worden. Omdat we beide bij de VV Ruurlo betrokken waren, ik als voetballer en Gerdie als kantinevrijwilligster. Onze eerste speler die we te gast hadden was van AZ."

Waarom en hoe houden jullie het zolang vol als gastgezin? Gerdie: "We houden het al 24 jaar vol omdat we het leuk vinden om een weekend lang met andere gastgezinnen op te trekken en 'ons team' aan te moedigen en de jongens thuis in de watten te leggen." Dirk: "Daan en Bas slaan ook geen wedstrijd over en kijken er altijd weer naar uit. We houden het zo lang uit omdat we nog nooit in die 24 jaar vervelende dingen met onze gasten hebben meegemaakt."

Hebben jullie nog contact met spelers uit al die jaargangen? Zo ja op welke manier? Gerdie: "Jazeker, met Jaroslav en zijn vrouw Natasja. Jaroslav speelde bij het Russische Dinamo Stavropol. In het begin brieven schrijven, tegenwoordig whatsapp. Daan heeft nog wel eens contact met Robert en Adrian, keepers van AS Trencin uit Slowakije. Ook zijn we met een aantal andere gastgezinnen van AS Trencin naar de wedstrijd Jong Oranje - Jong Slowakije geweest in Nijmegen. 'Onze' keeper Adrian stond in de basis en na de wedstrijd hebben we elkaar nog even kunnen ontmoeten. Was heel bijzonder na een aantal jaren."

Jullie hebben wel eens een tegenbezoek gebracht aan jullie gasten. Wie waren dat en kun je er wat meer over vertellen? Dirk: "In 1995 zijn we, samen met Henk en Tosca, op bezoek geweest bij Dinamo Stavropol. We verbleven daar in het hotel van de voetbalclub. Ook zijn we nog één nacht bij Jaroslav in huis geweest in een andere stad. We zijn daar zeer gastvrij ontvangen, immers we waren daar de eerste toeristen. Eerst met het vliegtuig naar Moskou. Daarna 34 uur in de trein, binnenlandse vluchten werden toen afgeraden."Gerdie: "Twee jaar later zijn ze nog tien dagen hier geweest rond de kerst bij ons thuis. Daarna zijn we nog op bezoek geweest in Frankfurt, ook samen met Henk en Tosca, een wedstrijd van hun kijken. We verbleven in hetzelfde hotel als de spelers." Dirk: "In 2016 zijn Jaroslav en Natasja nog even in Ruurlo geweest als tussenstop tijdens de wedstrijden van Rusland op het WK in Frankrijk. Henk en Erica hebben toen nog samen met hun een wedstrijd bezocht."

Wat zijn de mooiste herinneringen uit de afgelopen 24 jaar? Beiden: "Teveel om op te noemen, met al onze gasten maak je wel iets bijzonders mee, altijd positief! We kunnen er wel een boek over schrijven."

Hoe kijken jullie tegen het KST toernooi aan? Gerdie: "We vinden het nog steeds mooi, het verbroedert en verbindt ook de Ruurlose (gastgezinnen) inwoners. Ook voor de Ruurlose ondernemers is dit goed."

Hoe ervaren de spelers het verblijf in een gastgezin in plaats van in een hotel? Dirk: "Onze ervaring is dat het eerst even wennen is voor de jongens, gun ze dat ook. Plan niet te veel. Vaak zijn ze moe, maar al gauw vinden ze het geweldig. Ook omdat we ze het gevoel proberen te geven dat ze thuis zijn. Sleutel mee, fietsen. Eten en drinken zelf pakken als we er nog niet zijn. Ook vinden ze het geweldig dat we iedere wedstrijd komen kijken en hen aanmoedigen. Dat vinden ze toch wel heel bijzonder."

Waarom zou een ieder een keer gastgezin 'moeten' zijn van het KST? Beiden: "Om te ervaren wat wij ervaren."

Wat zou er nog verbeterd moeten worden aan het KST? Gerdie: "Niets. Complimenten voor alle inzet van vele vrijwilligers!"

Willen jullie nog wat kwijt? Beiden: "Dat het toernooi nog lang mag blijven bestaan ook al zijn er wel eens negatieve geluiden (vooral over de financiën). Moet er dan aan alles geld verdiend worden. Immers het KST verbindt en mooie herinneringen zijn onbetaalbaar."