De familie Te Winkel met Berlinda 25: (vlnr) Anouk, Margot, Dinie, Appie, Gerrie en Gerrit. Foto: Jan Hendriksen
De familie Te Winkel met Berlinda 25: (vlnr) Anouk, Margot, Dinie, Appie, Gerrie en Gerrit. Foto: Jan Hendriksen Foto:

'Tientonner' Berlinda 25 gehuldigd

RUURLO – De prachtige prestatie van Berlinda 25 zegt iets over de kwaliteit van het bedrijf en over de gezondheid van de koe. "Een koe moet namelijk wel een sterk karakter hebben en de verzorging optimaal zijn anders behaal je deze unieke prestatie niet", zo verklaarde voorzitter Agnes Gunnewijk van het district Oost van de Coöperatieve Rundvee Verbetering (CRV) waar Berlinda 25 staat ingeschreven. Vrijdagavond 26 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de familie Te Winkel aan de Berenpassteeg stond de ruim vijftienjarige koe in het middelpunt van de belangstelling. Belinda 25 werd namelijk gehuldigd omdat ze inmiddels 10.028 kilogram vet en eiwit heeft geproduceerd. En dat is een bijzondere mijlpaal binnen de rundveehouderij. De buurt had speciaal een feestboog gemaakt bij de ingang van het bedrijf.

Door Jan Hendriksen

Parmantig stapte Berlinda 25 vanuit de 'feestruimte' in de bergingsruimte van boerderij 'Berenpas' aan de hand van Gerrit te Winkel voor de huldiging even naar buiten. De roodbonte dame is weliswaar geen dominante of opvallende koe maar wel heel alert. Agnes Gunnewijk: "Ze gaat altijd haar eigen gang. Ze is altijd bij de eersten die de melkstal ingaat. De kwaliteit van het uier is goed. Ze heeft maar eenmaal uierontsteking gehad in haar inmiddels lange carrière. Ze heeft goede klauwen en is een echte doorzetter. Ondanks dat haar karakter in het begin wat onrustig was is ze als oudere koe zeer handzaam. Voor de kenners een teken dat er wel eens een 'tientonner' in zou kunnen zitten en de koe uit het juiste hout gesneden is. Kortom de naam Belinda zegt het al: Ze is een beeldschone dame met een uitmuntende melkgift, vet- en eiwit gehalte. En dat is niet vanzelfsprekend..Zeker in een periode waarin de rundveesector met diverse verscherpte wet- en milieueisen wordt geconfronteerd."

Koekaart
De 'Koekaart' van CRV laat zien dat Berlinda 25 inmiddels in haar twaalfde lactatie zit en dat ze 122.972 liter melk heeft geproduceerd met een vetgehalte van 4.54 procent en een eiwitgehalte van 3,61 procent. Berlinda 25 is op 6 oktober 2001 geboren op het bedrijf van de familie Te Winkel en behaalde op 4 juli 2014 de grens van 100.000 kilogram melk dat in het verleden het criteria was voor een officiële huldiging.
Opvallend is dat Berlinda 25 op het bedrijf niet voor nakomelingen heeft gezorgd. Ze kalfde maar eenmaal een vaarskalf. Op het familiebedrijf worden 125 koeien gemolken in een 22-stands draaimelkstal. Het bedrijf heeft daarnaast zeventig stuks jongvee.

Namens de coöperatieve zuivelorganisatie Friesland – Campina bracht district raadslid Gerwin ter Maat de felicitaties over aan de familie Te Winkel.

"Wij als zuivelcoöperatie hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Berlinda 25 is daar ook een prachtig voorbeeld van. En de familie Te Winkel is ook zeer betrokken bij Friesland – Campina. Zo was men onlangs aanwezig bij een bedrijfsexcursie. En dat doet ons goed." Zowel Agnes Gunnewijk als Gerwin ter Maat hadden namens CRV en Friesland – Campina blijvende herinneringen voor de familie Te Winkel van de prestatie van Berlinda 25.