De organisatie van de Borculose Fiets4daagse is er klaar voor. Foto: PR
De organisatie van de Borculose Fiets4daagse is er klaar voor. Foto: PR Foto:

Fietsers vierdaagse zien
mooiste plekjes van Borculo

BORCULO - Van 18 tot en met 21 juli stappen weer honderden fietsliefhebbers op de fiets om deel te nemen aan de 46e Borculose Fiets4daagse. Ook dit jaar zijn weer bijzondere routes uitgezet van 25, 40 en 60 kilometer.

De Fiets4daagse van Borculo staat inmiddels bij veel deelnemers in de agenda. Ze komen graag terug naar de Achterhoek om tijdens vier dagen te genieten van de prachtige omgeving van Borculo.
De eerste dag gaan de fietsers op pad voor de Berkelroute waarbij zelfs een stukje door Duitsland wordt gefietst. De woensdag is de Theetuinenroute. Deelnemers passeren tijdens deze tocht richting Twente verschillende theetuinen. De donderdag is de traditionele Boerendag. LTO Noord heeft voor deze dag weer verschillende agrarische bedrijven bereid gevonden de deelnemers te ontvangen om hun bedrijf te laten zien. De vierde dag is de Veldenroute, waarna de afsluiting plaatsvindt met daarbij een verloting met mooie prijzen.
Nieuw dit jaar is dat rondom de Fiets4daagse enkele activiteiten plaatsvinden. Zo is het mogelijk om op woensdag met de Berkelzomp te varen en zullen de Zompenkearls optreden bij het start- en eindpunt van de Fiets4daagse: de Zompenloods aan de Graaf Wichmanstraat. Ook zullen enkele musea die dag extra lang open blijven om bezoekers te ontvangen. Voor informatie over de Fiets4daagse en de extra activiteiten kunnen deelnemers maandag 17 juli al de hele dag terecht bij de Zompenloods. Toeristische Informatie Borculo is daar aanwezig om iedereen te woord te staan en het is al mogelijk bijvoorbeeld een vaart te boeken.
Alle informatie over de 46e Fiets4daagse van Borculo staat ook op de website.


www.fiets4daagse.eu


Starkenburg exposeert in Joriskerk

BORCULO - Rikie Starkenburg uit Zutphen exposeert haar schilderijen in Joriskerk van 12 juli tot en met 31 augustus. De kerk is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur. De toegang is vrij.

Rikie is geboren in Geesteren. Twintig jaar geleden kreeg Rikie Starkenburg fysieke klachten, die moeilijk te bestrijden waren. Ze kwam in contact met de kunstzinnige therapeut Carolyn in 't Veld. Bij deze therapie gaat het niet om het eindresultaat, maar om de weg die wordt afgelegd. Het eigen scheppend vermogen blijft ondanks de ziekte in tact. Zo leerde Rikie vanuit haar gevoel te schilderen. Tuinieren is een grote hobby van haar. Niet alleen de groei van de planten fascineert haar, maar vooral de kleuren. Reizen naar Scandinavië en Afrika hebben veel indruk op haar gemaakt. Een beeldvorming van een herinnering, gebeurtenis of landschap legt ze op doek vast. Het wordt haar werkelijkheid.
Rikie Starkenburg werkt hoofdzakelijk met acryl op doek, hoewel ze de laatste jaren ook met olieverf op doek schildert. Indien mogelijk is Rikie op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag aanwezig om met de bezoeker van gedachten te wisselen over haar werk.
In de consistoriekamer is een tentoonstelling met foto's en teksten over de geschiedenis van de eeuwenoude Joriskerk. De kerkrondleiders zijn graag bereid belangstellenden het een en ander hierover te vertellen. Op zaterdag 5, 19 en 26 augustus wordt een van de orgels bespeeld.


Nieuwe dirigent Egerländerkapel

BORCULO - De in Hellendoorn geboren Jan Dijsselhof is per 1 juli de nieuwe dirigent van de Borculose Egerländerkapel de Knollentrekkers. Na een proefperiode van een aantal maanden en een afsluitend concert is door de leden van de kapel besloten verder te gaan met hem als nieuwe kapelmeester.

Dijsselhof is geen onbekende in de blaasmuziekwereld. Op achtjarige leeftijd begonnen op klarinet en momenteel speelt hij op tenorsaxofoon bij de Hellendoornse harmonie. Dijsselhof heeft in 1978 de Hellendoornse Eschländerkapel opgericht met een aantal vrienden. Hier in 1982 dirigent van geworden en in 1985 gestopt in verband met werkzaamheden. Vanaf 2006 werd hij wederom dirigent van deze kapel. De Eschländerkapel speelt in de supertop-klasse, de hoogste amateurklasse. En nu dus een tweede kapel erbij, de Knollentrekkers uit het Borculo. Dijsselhof: "In het najaar van 2016 had ik al gezien dat de Knollentrekkers op zoek waren naar een dirigent, maar toen was ik daar nog niet aan toe en heb ik de sollicitatie laten schieten. Mijn verbazing was begin maart groot, dat het schijnbaar nog niet gelukt was een kapelmeester te vinden. Ik dacht waarom ook niet, dus heb ik toch gesolliciteerd."
Dijsselhof denkt in de Borculose kapel een vereniging te hebben gevonden, waarbij de leden de Böhmische blaasmuziek een warm hart toedragen, gezelligheid willen hebben met elkaar en toch goed voor de dag willen komen. Gezien de gemêleerde samenstelling van de kapel moet richting toekomst wel gezorgd worden voor nieuwe jonge leden op diverse posities. Ook hier en daar plekken invullen, die nu nog onbezet zijn. "Door enthousiast met elkaar te blijven en dit uit te stralen naar buiten kunnen we ook voor deze nieuwe leden een aantrekkelijke kapel zijn."
De Knollentrekkers heeft na een vrij lange periode van diverse dirigenten behoefte aan een stabiele kapelmeester, die de kapel een nieuwe boost kan en moet geven om de Egerländermuziek goed te kunnen uitstralen en op deze wijze het aanzien van de kapel vergroot.