Op het Kerkplein was een indianendorp ingericht. Foto: Jan Hendriksen.
Op het Kerkplein was een indianendorp ingericht. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Herkenbaar indianenspel tijdens 'Ruurlo goes America'

RUURLO – "Onze stam leefde jaren in volledige vrede en vrijheid op de grote prairies van Noord-Amerika. Maar door het oprukken van de blanke cowboys is onze stam jaren gelden verdreven uit ons eigen gebied. Daarom heeft onze stam net het kamp opgebouwd op deze plek en de krijgers maken zich nu op voor de jacht", zo vertelt opperhoofd Sitting Bull (Rob Teunissen) van de Tinki indianen zondagmiddag op het Kerkplein.

Door Jan Hendriksen

Als vervolgens in het spel stamlid White Feather (Marco Broere) tot de conclusie komt het het schild van de indianenstam is verdwenen slaat hij groot alarm en in korte tijd is iedereen in rep en roer. Het kamp wordt binnenstebuiten gekeerd maar het schild is niet in het dorp terug te vinden. Sitting Bull houdt beraad en aangenomen wordt dat het schild door een andere stam gestolen is. "Ik verklaar de oorlog", zo roept Sitting Bull. De krijgers laten zich schminken in de oorlogskleuren. Met een ferme high-five worden de krijgers uitgeleide gedaan. Het is een lange tocht over de prairie. En dan zien ze opeens een man in het bos liggen. De man wordt vastgebonden en beslist niet zachtzinnig meegenomen naar het kamp. De hele stam is uitzinnig en iedereen rent om de gevangene heen, Dan ineens trekt een van de stamleden aan de jas van de man en trekt deze kapot. En dan op zijn borst? Daar hangt een ketting met het stam teken van de indianen eraan. Sitting Bull treedt naar hem toe en bekijkt de ketting die allen maar aan echte stamleden wordt gegeven en hij herkent het sieraad als ketting die hij aan zijn jongste zoon Yuma (Gerard Muil) had gegeven. Direct ziet hij dat deze man, die er uitziet als een blanke, zijn verloren zoon Yuma is. Ze omhelzen elkaar nog wat onwennig maar het voelt meteen goed. Sitting Bull geeft opdracht voor een groot herenigingsfeest.

Stoeterij
Stoeterij Hof van Ede uit Ruurlo vormde zondag met deze indianenact het hoogtepunt tijdens 'Ruurlo goes America'. Het Kerkplein was als indianendorp ingericht voor dit Noord-Amerikaanse avontuur. "Met een vast team enthousiaste mensen en paarden verzorgen wij regelmatig shows en demonstraties op fairs en (dorps)feesten. Normaliter voeren we onze shows op gras of zand uit. Het was ons te kostbaar om negentig kuub zand op het Kerkplein te storten. Zo konden onze indrukwekkende Tinker paarden vanmiddag niet volop galopperen", zo laat eigenaresse Petra Broere van de stoeterij enigszins excuserend weten.

Gedachten
Met de opvoering van het theaterstuk van de Soeterij Hof van Ede gingen bij een aantal wat op leeftijd zijnde Ruurloërs direct de geachten uit naar de legendarische openluchtspelen van Winnetou die vijftig jaar geleden Ruurlo landelijk op de kaart zette. Tot vier jaar geleden stond er zelfs een bronzen borstbeeld van Winnetou in het plantsoen naast molen Agneta aan de Borculoseweg Onbekenden hebben het beeld in maart 2013 echter van de sokkel gezaagd. Het beeld was in 2003 geplaatst door de toen opgeheven Comité Openluchtspelen als dank aan alle Ruurloërs die de openluchtspelen van 1952 tot 1972 in 't Rijkenbargse bos mogelijk maakten die veelal in het teken stonden van de indianenverhalen van Winnetou.
Naast het theaterstuk waren er zondagmiddag in het centrum onder meer dans- en muziekoptredens van Total Fit en Gerlande Gude en countryzangeres Wilma Klein Willink en konden kinderen onder leiding van plaatselijke scoutingleden abseilen. De Ruurlose horeca zorgden voor de inwendige 'Amerikaanse' ingrediënten.