Zowel de brandweer als de ambulancedienst kwam tijdens de oefening in actie. Foto: Jan Hendriksen.
Zowel de brandweer als de ambulancedienst kwam tijdens de oefening in actie. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Multidisciplinaire oefening brandweer en ambulancedienst

RUURLO – Grote paniek vorige week woonwijk Leusinkbrink. Een automobilist heeft vanuit de Podzollaan een auto met hoge snelheid komend van links vanaf de Brinklaan over het hoofd gezien. De auto wordt in de flank geraakt en beland met twee passagiers op de zijkant met de aangereden zijde naar boven. In de auto die vanuit de Podzollaan kwam zitten twee personen bekneld.

Door Jan Hendriksen

De vrijwillige brandweer Ruurlo is na melding met haar bijna voltallige korps (24 mannen) met twee tankautospuitwagens snel ter plaatse. Ook een ambulance arriveert na het ongeval. Het blijkt echter al snel dat het een ongeval betreft die in scene is gezet: een zogenaamde multidisciplinaire oefening van de vrijwillige brandweer Ruurlo, Ambulancedienst Noord – Oost Gelderland in samenspraak met een dienstdoende Officier van Dienst (OVD). "Het doel van de multidisciplinaire oefening is het opdoen van kennis en vaardigheden bij een middel incident en het testen van de communicatie bij een bestrijding van een incident als deze", zo laten de oefenleiders Alex Hogevonder en Jeroen Roode van de Ruurlose brandweer weten. Als waarnemers van de Ruurlose brandweer fungeren tijdens de oefening Jasper Pierik, Geert Cornelissen en Arnold Temmink. Slachtoffers' zijn vrijwilligers van een Lotus groep uit Didam aangevuld met Marion Winkelhorst en Carolien Winkelhorst uit Borculo. De slachtoffers worden als ze zijn gearriveerd door de manschappen van de brandweer aangesproken en op vakkundige wijze in samenspraak met de dienstdoende ambulance personeel uit de auto's bevrijd. Alex Hogevonder: "De operationele doelen van vanavond zijn dat op basis van verkenning de inzet op een correcte wijze wordt uitgevoerd. Dat er duidelijk en kort wordt gecommuniceerd tussen manschappen en bevelvoerder zodat er de juiste prioriteiten worden gesteld en een plan van aanpak, meestal in overleg met de ambulancedienst, wordt gemaakt. Hierbij staan een correcte en veilige wijze van het uitvoeren van de inzetbevelen van de bevelvoerder altijd voorop. Bijvoorbeeld de bevrijdingstechnieken met behulp van hydraulische gereedschappen bij het los knippen van de auto."

Patiëntbehandelingen
Ruud van Eck van de Ambulancedienst Noord -Oost Gelderland laat weten dat de oefening bedoeld is om te bezien hoe men kan optreden als eerste ambulance en of de veiligheidsprocedures worden toegepast. "En of we op een correcte wijze met andere disciplines overleggen, of de juiste patiëntbehandelingen bepalen en of de slachtoffers ter plaatse goed verzorgen en de juiste hulp verlenen volgens de richtlijnen van levens- en ledemaat reddende hulp."

Evaluatie
Na afloop werd er eerst individueel door zowel de brandweer als door de ambulancedienst, per discipline, uitgebreid geëvalueerd. Hierbij werden de opmerkingen en aandachtspunten, aangedragen door de waarnemers, besproken en kritisch met en naar elkaar uit gesproken. Daarna werd er gezamenlijk geëvalueerd met de hele oefengroep. Oefenleider Alex Hogevonder liet weten dat de oefening goed verlopen is. Zowel brandweer als de ambulancedienst waren content met de opzet en de uitvoering en gaven aan dat het voor herhaling vatbaar is.