Henk en Truus van den Berg tussen hun favoriete muzikanten. Foto: Joke Klein Tiessink.
Henk en Truus van den Berg tussen hun favoriete muzikanten. Foto: Joke Klein Tiessink. Foto:

Muzikale top avond met 'Orginal Zillertaler'

Zwarte Cross rijdt Tiroler weekeinde in de wielen

RUURLO – Ruurlose fans van de originele 'Zillertaler' die een eigen 'Tiroler theater' op hun erf hadden ingericht. Dat verzin je toch niet? Maar het was werkelijkheid. Henk (68) en Truus (66) van den Berg hadden afgelopen weekeinde alles uit de kast gehaald om van hun favoriete muziek te kunnen genieten. In de 'wagenloods' van boerderij De Brouwer aan de Höfteweg, waar normaliter landbouw- en graafmachines staan, speelde zaterdagavond de 'Orginal Zillertaler' uit Oostenrijk en zondag Die Slingertaler uit Winterswijk.

Door Jan Hendriksen

Het echtpaar Van den Berg wist het 'wereldberoemde' Orginal Zillertaler kwartet op persoonlijke titel voor een eenmalig optreden naar Ruurlo te halen. En dat zonder tussenkomst van een artiestenbureau. Dat is best wel uniek. De Van den Bergs zijn idolaat van Tiroler muziek en specifiek uit het 'Zillertal'. Jaarlijks gaat het al decennia lang op vakantie naar Oostenrijk. Zillertal is hun favoriete regio. Het 'mekka' van de originele 'Zillertaler' muziek. Tientallen optredens hebben ze in Oostenrijk al van hun favoriete band gezien. "En dat verveeld nooit. Telkens zorgen ze voor spektakel. Zoals de 'vlammende trompetten' die zaterdagavond ook te zien waren. Reden om de band eens naar Ruurlo te halen en zo andere liefhebbers ook mee te laten genieten van dit genre", zo verklaarde Truus. Door de goede contacten tussen de bandleden en Henk en Truus is er de laatste jaren een warme innerlijke band tussen beide Ruurloërs en de Oostenrijkse band ontstaan. Henk: "Ze wilden graag een keer bij ons komen spelen omdat wij altijd bij hun op bezoek gaan."

Belangstelling
De publieke belangstelling had zaterdagavond wat groter kunnen zijn. "De Zwarte Cross had toch invloed op ons bezoekers aantal. Talloze jongeren uit de buurt die normaliter aanwezig zouden zijn geweest waren naar de Zwarte Cross. Vorig jaar april hebben we de band al geboekt en hadden bewust naar de agenda van de Zwarte Cross gekeken. Maar omdat de organisatoren van de Zwarte Cross vorig jaar augustus besloten de Zwarte Cross van 2017 op de kalender een weekeinde naar voren te halen viel het nu gelijktijdig. En dat heeft niet in ons voordeel gewerkt. In tegendeel zelfs. Het heeft ons bezoekersaantallen gekost. Maar die mensen die er waren hebben een ontzettende goede en gezellige muzikale Oostenrijkse avond gehad", aldus het echtpaar Van den Berg. Zondag werd het Tiroler weekeinde vervolgt met een optreden van Die Slingertaler uit Winterswijk die een Frühschopconcert in de 'wagenloods' verzorgden.