De vrijwilligers werden gehuldigd. Foto: PR Oranjeverenging
De vrijwilligers werden gehuldigd. Foto: PR Oranjeverenging Foto:

Oranjebestuur huldigt vrijwilligers

BORCULO - Een Septemberfeest kan alleen plaatsvinden dankzij de inzet van vele vrijwilligers. De organiserende stichting heeft daarom tijdens de gezellige ouderenmiddag een aantal vrijwilligers in het zonnetje gezet omdat ze voor de 25e keer meehelpen.

Voor Caroline Geverink, Emiel Geverink, Yvonne Assink, Annie van Dellen, Reinie van Dellen, Johan en Ada Lankwarden, Wicher Soek, Wout Kruize, Willie Elschot, Mirjan Lankwarden en Hannie Siebers was er tijdens de ouderenmiddag een mooie oorkonde en een boeket bloemen omdat ze dit jaar voor de 25e keer vrijwilliger zijn tijdens de Septemberfeesten van Borculo.
Zichtbaar en onzichtbaar voor de feestvierders wordt er veel gedaan: munten sorteren/wassen en klaarzetten, muntverkoop, tappen en voorschenken, wassen van shirts en schorten enz. Alles is geregeld en er zijn schema's gemaakt wie wanneer meehelpt. Uit een bestand van meer dan 400 vrijwilligers zijn er dit jaar weer ruim 350 aanwezig om van de Septemberfeesten een succes te maken.
Sommige vrijwilligers nemen zelfs vakantiedagen op om te helpen bij het opbouwen van de tent en tijdens de feesten alles draaiende te houden.


Geen subsidieverhoging Voedselbank

BERKELLAND - De Voedselbank Oost-Achterhoek is zeer teleurgesteld dat de gemeente Berkelland weigert om € 3600 aan subsidie toe te kennen. Deze geringe bijdrage vanwege stijgende kosten voor huur en energie is nodig om een wekelijks voedselpakket voor de armste inwoners van Berkelland te kunnen blijven garanderen. Nu de gemeente Berkelland de subsidie weigert doet de Voedselbank een beroep op de lokale politieke partijen, zodat het verstrekken van voedselpakketten in Berkelland niet in gevaar komt.

Ondanks de stijgende kosten van de afgelopen jaren heeft de Voedselbank nooit bij de gemeenten aangeklopt voor extra financiering. Via fondsen en giften van organisaties en particulieren wist de Voedselbank altijd zelfstandig het hoofd boven water te houden.

De gemeente laat weten in antwoord op vragen van Gemeente Belangen: Het besluit om de subsidieverhoging af te wijzen, ligt in het feit dat het college activiteiten wil ondersteunen (en geen exploitatiekosten wil subsidiëren). En omdat in de activiteiten geen veranderingen zijn opgetreden, ziet het college geen noodzaak om het subsidiebedrag, zoals door het college was begroot, te verhogen. Door het college is wel meegedacht met de Voedselbank om de exploitatiekosten te verlagen en zijn verschillende suggesties gedaan (zoals goedkopere huisvesting).

Penningmeester Dries Siderius: "Het is zuur dat we als Voedselbank de afgelopen jaren sober hebben geleefd om de gemeente niet te belasten en nu voor een schamel bedrag nul op het rekest krijgen. Het getuigt van weinig betrokkenheid bij ons werk dat de gemeente niet in gesprek met ons wilde gaan. De gemeente Berkelland laat de allerarmsten hiermee in de kou staan."

De gemeente reageert: Het is wel gelukt om in contact te komen met het college. Op 6 juli 2016 is er een kennismakingsgesprek geweest tussen de portefeuillehouder en de voorzitter van de Voedselbank. Daarin heeft de voorzitter de subsidieaanvraag toegelicht. Vervolgens heeft het college op 28 februari 2017 een bezoek gebracht aan de Voedselbank.


Lees verder op pagina 17

Afbeelding