De wagenbouwgroep 'de Vosheuvel' was zaterdag nog druk. Foto: Jan Hendriksen
De wagenbouwgroep 'de Vosheuvel' was zaterdag nog druk. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Wagenbouwers, zeskampspelers en straatversierders klaar voor feest

RUURLO – Wagenbouwers leggen momenteel de laatste hand aan hun creaties voor de allegorische optocht die zaterdag en zondag weer door het centrum van Ruurlo trekt. De straatversieringen zijn weer uit de schuren gehaald en de wedstrijdleiders/coaches van de 'Interdorpteams' nemen nog snel even de te volgen tactiek door. En de muzikanten en zangers en zangeressen voor Reurle Live staan te popelen van ongeduld. Na een intensive repetitieperiode gaat men donderdag op de 'Bikmansweide' los.

Door Jan Hendriksen

Kortom menige Ruurloër kijkt uit naar de Septemberfeesten onder het motto 'Reurle Neugt Oe' uit. Het vierdaagse festijn is van zaterdag tot en met zondag aan haar 55ste editie toe. Peter ten Berge van de Optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo laat weten dat de deelname aan de allegorische optocht ongeveer gelijk is aan die van vorig jaar. Acht grote wagen hebben zich aangemeld. Daarnaast laten diverse auto's met aanhanger, kleine wagen/karretje of loopgroep en individuele deelnemer zich zien. Tot de categorie grote wagens behoort die van onder meer de succesvolle bouwgroep De Vosheuvel. Al diverse keren werd een eerste prijs behaald. Vorig jaar kwam 'Buurman en Buurman' langs. Wat het thema van de groep dit jaar is blijft een groot geheim. De families Eggink, Leuverink, Span, Sprukkelhorst (2x), Eisink en Weg zijn al enkele weken druk in de weer. Maar dat geldt ook voor enkele andere wagenbouwers. Vriendengroep De Broertjes 'verzinnen' veelal op het allerlaatste moment een 'actueel' thema. "Onder tijdsdruk is de creativiteit het groots", zo laat een van De Broertjes weten.
Aan de Interdorpspelen (zeskamp) nemen dit jaar zestien teams deel. "We hadden op minimaal twintig teams gehoopt. Maar helaas het aantal blijf wat achter. De grote vraag is": "Wie volgt dit jaar de Bruilapen als winnaar op? Zaterdagmiddag na afloop van de allegorische optocht barst op de Blikmansweide de strijd weer los om de felbegeerde titel kampioen Interdorpspelen van Ruurlo. Buurtschappen en straten strijden vanaf 15.00 uur op een sportieve en vaak ludieke wijze, tot groot plezier van het talrijke publiek, om de hoogste eer. Vrijdagavond gaan de spelen om 19.00 uur in een van de feesttenten van start het het spel 'Kopspijkers' naar voorbeeld van het spel van Jack Spijkerman. Om het aantal teams wat op te krikken geeft Oranjevereniging Ruurlo dit jaar de gelegenheid straten en wijken bij elkaar te voegen. "Daar is nog geen gebruik van gemaakt. Maar volgend jaar willen we die mogelijk nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Daar is namelijk behoefte aan", aldus Ap Roekevisch van de optocht commissie.
Voor zover bekend presenteert alleen de Van Heeckerenlaan dit jaar nieuwe straatversieringen voor de traditionele verlichtingsroute die vanaf donderdagavond tot en met zondagavond te bewonderen is. De achttien kilometer lange route is middels pijlen te volgen. Buurtvereniging 't Uutende (Van Arkellaan/Nijverheidsstraat) en de Wildenborschseweg hebben hun versieringen uitgebreid. 't Uutende is sinds mei iedere dinsdagavond bezig geweest met een uitbreiding van de straatversiering. Vorig jaar ontstond het idee bij 't Uutende om een 'eyecatcher' te maken op de hoek van beide straten. De uitbreiding is een groot bord met een mooie tekst in het thema: 'Liefde is……...'. "We hebben het ontzettend fijn met elkaar. Deze week zetten we de puntjes op de i. Woensdag gaan we verder met het plaatsen van de bloemen. We komen donderdagavond samen op de Blikmansweide en doen mee met de zeskamp. En natuurlijk is er zondagochtend een lunch op straat. Jammer genoeg is Buurtvereniging 'Um de Jaeger (Spoorstraat, Stationsstraat en 't Krashof) als deelnemer dit jaar afgehaakt voor de verlichtingsroute.