Sonja en Gert Brinkhorst openen de deuren van landgoed Het Aamschot, waar Crematorium Hart van Berkelland is gevestigd. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie
Sonja en Gert Brinkhorst openen de deuren van landgoed Het Aamschot, waar Crematorium Hart van Berkelland is gevestigd. Foto: Gerard Mühlradt Fotografie Foto:

Open Dag Crematorium Hart van Berkelland

HAARLO - Gert en Sonja Brinkhorst openden half augustus Crematorium Hart van Berkelland. Het is het tweede crematorium in eigen beheer. Het ondernemende echtpaar realiseerde in 2011 Crematorium de Omarming in Zutphen. Toen al onderscheidden ze zich door een full-serviceconcept met alle faciliteiten rondom het laatste afscheid onder één dak; van de verzorging van de overledene, een persoonlijke afscheidsdienst, ruimte voor condoleance- en horecamogelijkheden tot diverse bestemmingsmogelijkheden voor de as.

"De afgelopen jaren zien we dat mensen behoefte hebben om tijd te nemen voor het laatste afscheid", aldus Gert en Sonja. "Om aan die wens tegemoet te komen, zijn we de afgelopen vijf jaar bezig geweest om een crematorium te bouwen in de parkachtige omgeving van landgoed Het Aamschot. In Haarlo is alle tijd en ruimte om uitgebreid afscheid te nemen, met catering op maat." Zondag 24 september tussen 10.00 en 16.00 uur is er een open dag in Crematorium Hart van Berkelland aan de Groenloseweg 2 in Haarlo. Volgende week verschijnt er bij deze krant een bijlage over het crematorium.


Bibliotheek boekt certificeringssucces

BERKELLAND - De Bibliotheek Oost-Achterhoek heeft voor de derde maal op rij de landelijke certificering binnengehaald. De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken heeft onlangs voor vier jaar haar goedkeuring gegeven aan de bibliotheken in Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Wethouder Pot bevestigde op maandagmiddag 11 september het certificeringsbordje voor de gemeente Berkelland bevestigen in de Bibliotheek Eibergen.

De Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van Nederlandse Openbare Bibliotheken. De stichting is een onafhankelijke organisatie en hanteert een objectief systeem van kwaliteitszorg en certificering en het onderhoud daarvan. Op verschillende onderdelen wordt elke bibliotheek in Nederland doorgelicht. In de voorfase levert de organisatie documenten aan over onderwerpen als bijvoorbeeld beleid, HRM en jaarverslagen, waarna er een tweetal auditdagen volgt. Tijdens deze dagen voeren de auditoren gesprekken met directie en medewerkers, maar ook met externe partijen waarmee de Bibliotheek Oost-Achterhoek samenwerkt. Zo zijn er vertegenwoordigers van onderwijs en gemeentes bevraagd over hun bevindingen met de bibliotheek.

Bij deze auditronde is er met name gekeken naar de toekomstbestendigheid van de bibliotheek. Daarbij constateerden de auditoren dat de bibliotheek volop samenwerkt met het onderwijs en andere organisaties. Bijzonder vindt men de samenwerking in Neede, tussen (Boekhandel) de Kamer van Kramer en de bibliotheek.

Deze voorbereiding en auditdagen hebben als resultaat dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zich opnieuw gecertificeerd mag noemen. "En dit is, gezien het relatief lage subsidiebedrag dat de Bibliotheek Oost-Achterhoek ontvangt, een knappe prestatie", aldus de auditcommissie.


Sam's kledingactie van start

RUURLO/NEEDE - Inwoners van van Ruurlo en Neede worden van harte uitgenodigd hun tweedehands kleding en schoenen te doneren bij de inzamellocaties van Sam's Kledingactie. In Ruurlo kan men kleding brengen naar Domineesteeg 12 op vrijdag 6 oktober van 19 tot 20 uur en zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 11.00 uur in Gemeentecentrum de Sprankel. In Neede kan men spullen inleveren aan de Borculoseweg 45 op vrijdag 29 september van 20 tot 21 uur en zaterdag 30 september van 11 tot 12 uur bij de R.K. Kerk (achterhuis).

Sam's Kledingactie in Udenhout heeft voor het komende najaar, in samenwerking met hulporganisatie Cordaid, een nieuw doel uitgekozen. De opbrengsten van de ingezamelde kleding gaat voor de tweede helft van 2017 naar een bijzonder project waarmee de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan geholpen worden. Samen met Cordaid gaat Sam's bijna 4.000 gezinnen voorzien van een hulppakket. Zo'n pakket bevat vissermaterialen, gereedschappen en zaden, zodat de gezinnen weer zelf voor hun voedselvoorziening kunnen zorgen.
In februari van dit jaar hebben de Verenigde Naties de hongersnood uitgeroepen in delen van Unity State, in Zuid-Soedan. Dit land kampt al jaren met een burgeroorlog en droogte en het weinige geld dat in het land beschikbaar is, besteedt de regering aan wapens. De VN hebben gewaarschuwd voor een snelle verspreiding van de hongersnood, als er niet wordt ingegrepen. Het World Food Programme rapporteert dat 40% van de bevolking (4,9 miljoen mensen) dringend behoefte heeft aan voedsel en dat 100.000 mensen dreigen te sterven aan honger en ondervoeding.
Cordaid gelooft in structurele hulp. De keuze voor hulppakketten waarmee de bevolking weer zelfvoorzienend kan worden is dan ook een logische. Op termijn profiteren meer dan 11.000 mensen van deze vorm van hulp.
Sam's Kledingactie zamelt al 50 jaar kleding in voor mensen in nood. Samen met honderden vrijwilligers wordt jaarlijks honderdduizenden kilo's kleding ingezameld. De netto-opbrengst van de kleding wordt besteed aan hulpprojecten over de hele wereld. Meer informatie staat op de site: www.samskledingactie.nl.


Thema Startzondag: 'Open huis' Dorpskerk Ruurlo

RUURLO – De Dorpskerk staat in Ruurlo midden in het dorp en mede dankzij de 'Open kerk' op zaterdag komen er steeds meer mensen een kijkje nemen in dit monumentale kerkgebouw. Maar niet alleen op zaterdag, maar elke dag van de week wil de Protestantse Gemeente van Ruurlo – Barchem een 'open huis' zijn. Daarom is 'Open huis' als jaarthema gekozen en de Startdienst is de aftrap. Deze Startdienst wordt op zondag 17 september om 10.00 uur in de Dorpskerk gehouden. Voorganger is dominee Tinus Gaastra en de Cantorij onder leiding van Dirk Zwart verleent haar medewerking aan deze dienst. Na de dienst is er een nazit, waarbij er aandacht geschonken wordt aan het komende jaarprogramma van de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting. Er wordt met een eenvoudige lunch afgesloten, waarbij iedereen gevraagd wordt wat mee te nemen. Men deelt samen, want er is en men zal zien: er is genoeg voor iedereen! Voor melk, karnemelk en dergelijke wordt gezorgd. Men is van harte welkom in deze dienst.